Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Blijven liggen na de seks vergroot de kans op een bevruchting niet

‘Blijven liggen na de seks vergroot de kans op een bevruchting niet’

Wil je de kans op een bevruchting vergroten, dan wordt er weleens gezegd dat je nog eventjes stil op je rug moet blijven liggen. Maar volgens onderzoekers van het VUMC in Amsterdam maakt het weinig uit of je wel of niet na de seks stil blijft liggen.

Het idee achter de eerdere theorie is dat het sperma dankzij het stilliggen meer tijd krijgt om het eitje te bereiken. Deze theorie wordt in de praktijk ook toegepast bij IUI (Intra-Uteriene Inseminatie), een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij sperma direct in de baarmoeder wordt gebracht.

Advertentie

Grootschalig onderzoek

‘Er is heel veel angst dat wanneer je na een IUI-behandeling opstaat, alles er weer uit zou vallen,’ zegt Nick Macklon van de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn meerdere kleine studies gedaan die deze theorie ondersteunen. Toch laat een recentelijk grootschalig onderzoek van het VUMC in Amsterdam iets anders zien.

Stilliggen vs beweging

Voor het onderzoek werden 479 vrouwen gevolgd die op dat moment een IUI-behandeling ondergingen. Een deel van de vrouwen werd gevraagd om na de behandeling nog 15 minuten stil te liggen, een ander deel werd gevraagd om na de behandeling meteen op te staan en te bewegen. Een groot deel van de vrouwen onderging meerdere IUI-behandelingen. In totaal verzamelden de onderzoekers data van bijna 2000 IUI-behandelingen.

‘Geen positief effect’

Wat bleek? Van de IUI-behandelingen waarbij bedrust werd geadviseerd resulteerden uiteindelijk 32% in een zwangerschap. Van de IUI-behandelingen waarbij directe beweging werd geadviseerd resulteerden echter 40% in een zwangerschap. ‘Wij zijn van mening dat het stilliggen na de behandeling geen enkel positief effect heeft op de slagingskans. Er is dan ook geen reden om patiënten na de behandeling stil te laten liggen,’ zo verklaart onderzoekster Sjoukje van Rijswijk van het VUMC.

Meerdere dagen in baarmoeder

Ondanks dat de resultaten eerdere onderzoeken tegenspreken, zijn de nieuwe bevindingen niet geheel uit de lucht gegrepen. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat sperma meerdere dagen in de baarmoeder kan overleven. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het ‘stilliggen’ hier invloed op kan hebben, aldus Rijswijk, die de bevindingen van het onderzoek eerder deze week presenteerde tijdens de European Society of Human Reproduction and Endocrinology annual meeting in Helsinki, Finland.

Gebrekkige kennis

Dat  zoveel mensen geloofden in de eerdere theorie heeft volgens Adam Balen, voorzitter van de British Fertility Society, vooral te maken met onze gebrekkige kennis van de vrouwelijke anatomie. Onderstaand filmpje laat zien dat alles namelijk nét iets anders in elkaar zit dan vaak wordt gedacht.

Natuurlijke bevruchting

Van Rijswijk weet niet of bedrust de kansen bij een natuurlijke bevruchting vergroot, omdat dit nog nooit eerder grootschalig is onderzocht. Toch laten de recente bevindingen volgens Macklon zien dat de eerdere theorie niet helemaal klopt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Newscientist.com – Foto: Shutterstock