Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bliksemscheiding zonder rechter mogelijk

Vandaag is het de Dag van de scheiding. Uit elkaar gaan is nooit leuk (oké, uitzonderingen daargelaten). Maar als het aan Staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie ligt, wordt scheiden wel veel makkelijker én goedkoper. Er is straks namelijk geen rechter of advocaat meer nodig.

Advertentie

Vorige week stemde de ministerraad in met het nieuwe ‘flitsscheiding’-wetsvoorstel. Dit wordt openbaar zodra het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

In 14 dagen uit elkaar

In de nieuwe situatie hoeft een getrouwd stel alleen nog maar een verzoek in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Al 2 weken na het verzoek kan een echtscheiding worden uitgesproken. Enige voorwaarde is dat je het onderling met elkaar eens bent en geen minderjarige kinderen hebt. Voor de ouders van minderjarige kinderen blijft de echtscheidingsprocedure hetzelfde. Zij moeten eerst een ouderschapsplan maken dat door de rechter moet worden getoetst.

Nu onnodig traag

Op dit moment is de tussenkomst van een rechter en de bijstand van een advocaat nog verplicht. Dit zorgt ervoor dat de procedure vaak lang duurt en de kosten hoog oplopen. De nieuwe procedure is volgens Teeven een stuk simpeler en goedkoper dan de oude.

Angst stijging scheidingdrama’s

De vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediator (FAS) is fel tegen het nieuwe wetsvoorstel. Zij zijn bang dat de ‘snelle’ scheiding ervoor zorgt dat er veel zaken onbesproken blijven, en het aantal scheidingsdrama’s daardoor alleen maar toeneemt.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Rijksoverheid  Foto: iStock

 

Lees ook:

Omgangsregeling of co-ouderschap?

Zo overleef je een scheiding