Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Blog: Lezen vaders genoeg voor?

Het antwoord op die vraag is een even duidelijk als verontrustend ‘Nee’. Volgens een onderzoek van de Leescoalitie is het bijna altijd de moeder die het boek oppakt; in slechts 8% van de voorlezende gezinnen neemt de vader het vaakst het initiatief. Omdat het van 1 t/m 12 oktober Kinderboekenweek is vragen we ons af: Wat vinden jonge vaders nou écht van voorlezen?

Advertentie

Michael (30), vader van Lewis Mac (9 maanden)

“Kinderen in deze leeftijd zijn sponzen. Alles wat je doet en zegt is bepalend. Voor mij staat centraal dat hij later kan terugkijken op een gelukkige jeugd. Dat begint bij simpele dingen als voorlezen. Kleine vent op schoot en een momentje samen delen – heerlijk vind ik dat. Een kindje van zijn leeftijd maakt gedurende een dag heel veel mee en is soms voor het slapen gaan nog zó actief. Voorlezen is dan een goed middel om samen tot rust te komen. Voorlezen doen we ongeveer fifty-fifty, hoewel ik denk dat ik het misschien net iets vaker doe. Dat wil ik ook graag, omdat ik voor mijn gevoel minder bij hem ben dan mijn partner en omdat de band met je moeder misschien van nature al sterker is. ‘Moet ik alweer voorlezen?’ ‘Ja graag!’ Er is geen moeten, je kind voorlezen is een voorrecht. Hoe leuk is het om Jip en Janneke te lezen? Dat werd ons ook voorgelezen. Oude tijden herleven.”

Jarno (29), vader van Elias (1)

“Voorlezen is voor ons een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Ik het begin moest ik er heel erg aan wennen en vond ik het niet echt leuk. Als ze zo jong zijn heb je niet het idee dat het ze wat doet. Gelukkig heb ik doorgezet, want hij is nu al zo gek op boeken. Ze liggen gewoon tussen zijn speelgoed. Komt hij weer aan met een boek, zo van ‘Die!’ Vervolgens komt hij bij me zitten en lezen we het boekje. Geweldig! Mijn vrouw leest wel meer voor dan ik. Voor mij voelt het soms als moeten, maar ik wilde vader worden en dit hoort daar ook bij. Bovendien: als hij eenmaal bij je zit en zo enthousiast is heb je echt niet meer door dat je geen zin had. So what dat je moe bent van werk? Dat is een slap excuus, gewoon voorlezen! Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu zelf ook weer aan het lezen ben.”

Vincent (29), vader van Norah (5 maanden)

“Iedere vader herkent het wel: je hebt een drukke werkdag gehad. Je bent vroeg begonnen, hebt tot laat doorgewerkt en wil ’s avonds eigenlijk ook nog wat doen. Tegelijkertijd kijk je er naar uit om thuis lekker met je kind te spelen voor het bedtijd is. Maar je hebt het al zo druk met eten geven, wassen, knuffelen, omkleden, ergens tussendoor zelf nog wat eten… Eerlijk is eerlijk, hierdoor leest mijn vrouw vaker aan ons kind voor dan ik. In mijn ogen is dat geen kwestie van onwil, maar van tijdgebrek. Aan de andere kant betreft het wel de toekomst van je kind. Ik heb me voorgenomen om Norah vaker op schoot te nemen, de wereld de wereld te laten en ons samen te verdiepen in de wondere wereld van Nijntje, of Monkie, of Puk. Voor je idee snapt ze er nog geen snars van, maar taalontwikkeling zit ‘m juist in dit soort momenten en waar ben je nog in deze wereld zonder taal…”

Tom Springveld (28) is de manager van mannensite MEN TODAY. Hij woont met zijn vriendin in Amsterdam en voelt voor Ouders van Nu vaders aan de tand over alles wat papa’s bezighoudt.

Advertentie