Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Column Lisa: het begin

Columniste Lisa Wade (35) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is moeder van maar liefst 4 kinderen. Deze keer vertelt Lisa over de verjaardag van Simcha, en waarom ze deze 2 keer vieren.

Minuscuul klompje van 8 cellen

Op 28 juni om 15.31 uur was ik zwanger. Dat weet ik niet zo precies omdat we die middag een gedenkwaardige vrijpartij hadden; op het aanrecht, met kledingstukken door het hele huis. Zo’n gepassioneerd moment waarop je elkaar in de ogen kijkt en allebei weet dat dit het begin van nieuw leven moet zijn. Nee, zo ging het niet. Al was het niet minder hartstochtelijk. Ik weet het zo precies omdat ik op dat moment met betraande ogen naar een monitor keek waarop ik kon zien hoe Simcha in mijn buik werd gebracht. Een minuscuul klompje van acht cellen. Ik heb er zelfs een foto van. Onvoorstelbaar dat ze nu door het huis rent en de hele dag liedjes zingt.

Advertentie

Bezoek aan ivf-kliniek

Drie maanden na haar geboorte zeiden we ‘nu is ze jarig’. Het leven begint als het begint. Voor ons is de dag dat ze in het ziekenhuis is gemaakt de dag waarop haar leven begon. We vierden het met een bezoek aan de dokters van de ivf-kliniek. Iedereen kwam kijken en wilde haar even vasthouden. Een dokter herinnerde zich nog dat ik bij de terugplaatsing ‘Dag Simcha’ had gezegd. Op het geboortekaartje had ze gezien dat we haar inderdaad die naam hadden gegeven. Dankbaar lieten we zien wat ons, mede dankzij hen, was gegeven. En ook al hing het daar vol geboortekaartjes, ook zij waren ontroerd omdat ze hadden meegeholpen dit meisje bij ons te brengen.

Magische ontmoeting

Die weg van nergens – of ergens – naar mijn buik vond ik vele malen groter dan de weg van mijn buik naar mijn armen, het moment dat wereldwijd elk jaar wordt gevierd. Ik wist niet eens wat voor dag het was toen Simcha werd geboren. De bevalling zelf had vijf dagen geduurd. En het ziekenhuistraject ervoor nog veel langer. Misschien dat ik daarom niet zo veel waarde hecht aan die ene voorjaarsdag in maart. Hoewel. Dat moment waarop ik haar eindelijk in de ogen kon kijken. Die magische ontmoeting met iemand die je eigenlijk al zo lang kent. Dat ik haar daarna aan haar vader mocht voorstellen. Aan haar broers en zus, aan haar opa’s en oma’s. Daar denk ik zeker aan terug als we de ballonnen ophangen, als ik haar verjaardagskroon maak, de taart bak en de visite binnen laat. Net als alle andere moeders zal ik dat die dag allemaal herbeleven.

Het kinderpartijtje

Peter zal er niet bij zijn. Het verbaast me niks dat hij dan moet werken. Een van de ergste schrikbeelden van het opnieuw vader worden: het kinderpartijtje. Dan vluchtte hij altijd naar de wc. Weg van het gegil, maar vooral weg van de ouders die alleen nog maar met elkaar over hun kinderen kunnen praten, te moe om elkaar nog echt aan te kijken. Met zijn voorhoofd tegen de koude tegeltjes gedrukt, zittend op de deksel, wachtte hij tot het voorbij was. Wij vieren Simcha’s verjaardag over drie maanden nog een keer. Samen, zonder alle visite. Maar misschien wel met nog een bezoek aan de lieve dokters in het ziekenhuis.

HR-Lisa-Wade_MG_58552lores

Over Lisa Wade

Lisa Wade (35) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (21), Muriel (19) en Rinke (15) en samen kregen ze dochter Simcha (bijna 2 jaar).