Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Blog: Wat papa’s vinden van kraamzorg

De kraamzorg moet uit het basispakket. Dit vindt Barbara Baarsma, directeur van SEO Economisch Onderzoek en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Ze zei o.a. dat door de aanwezigheid van een kraamhulp in huis “vaders weinig zorg naar zich toetrekken”. Hoe kijken jonge vaders hier tegenaan?

Advertentie

Bas (35), vader van Boris (5) en Bram (1)

“Kraamzorg is meer dan beschuitjes smeren. Na de geboorte van een kind krijgen jonge vrouwen een fysieke en mentale klap. Er gebeurt van alles op emotioneel en relationeel vlak. Om problemen te voorkomen zou er volgens mij juist geïnvesteerd moeten worden in kraamzorg. Als nieuwbakken vader heb je totaal geen verstand van het verzorgen van een pasgeborene en het ondersteunen bij borstvoeding. Al die veranderingen bij je vrouw, de nieuwe dynamiek in het gezin en je eigen veranderde rol thuis vragen veel van je. Door te bezuinigen op kraamzorg ontneem je een hele generatie jonge ouders van een goede, positieve start. Met alle mogelijke problemen – postnatale depressie, echtscheiding, verwaarlozing – van dien.”

 

Jarno (29), vader van Elias (1)

“Ik vind dat kraamzorg in het basispakket moet blijven. Als startend gezin heb je al zoveel kosten dat extra sparen bijna onmogelijk wordt. Ik vond het heel prettig dat we hulp hadden. De kraamzorg is up-to-date en nam een hoop vragen bij ons weg. Mijn vrouw had veel begeleiding nodig bij alle dagelijkse dingen en de kraamhulp kon goed de gezondheid van Elias in de gaten houden. Ik ben van mening dat een vader, zeker waar het zijn eerste kind betreft, eigenlijk de gehele kraamperiode vrij zou moeten zijn. Er zijn nu eenmaal dingen waar je begeleiding bij nodig hebt en waarbij je later weer je vrouw kunt ondersteunen. Dat vaders lui zouden worden door kraamzorg ervaar ik als een belediging. Ik denk gewoon dat een hoop mensen de extra kosten niet kunnen betalen, terwijl ze wel de professionele zorg nodig hebben.”

 

Vincent (29), vader van Norah (5 maanden)

“Voor de bevalling stond ik negatief tegenover kraamzorg. Zo’n baby opvoeden lukt vanzelf toch wel? Achteraf waren we erg blij met onze fantastische kraamhulp. We profiteren nu nog van de talloze kleine adviezen, bijvoorbeeld over het goed op gang krijgen van de borstvoeding. Veel jonge ouders hebben geen netwerk om deze taak over te nemen en vaak ontbreekt de tijd om anderen met deze zorg te belasten. Door kraamzorg uit het basispakket te halen, raak je vooral gezinnen die het minder breed hebben. Zij zullen eerder afzien van kraamzorg, terwijl juist zij ] de extra hulp vaak goed kunnen gebruiken – denk aan éénoudergezinnen en gezinnen met tienermoeders. Bovendien kan de kraamzorg naar de zorgfunctie ook een signaleringsfunctie hebben, zodat er snel extra hulp ingeschakeld kan worden bij eventuele problemen binnen het gezin.”

 

Tom Springveld (28) is de manager van mannensite MEN TODAY. Hij woont met zijn vriendin in Amsterdam en voelt voor Ouders van Nu vaders aan de tand over alles wat papa’s bezighoudt.

Advertentie