Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Boek snoert pestkoppen de mond

De 10-jarige Iza werd zo gepest dat haar juf met een bijzondere oplossing kwam: zij liet het meisje een boek hierover schrijven. Het verhaal raakte haar klasgenootjes in het hart en het boek ligt nu zelfs in de winkel.

Advertentie

Met knikkende knieën voor de klas

Voor Iza is het op een dag genoeg. Met knikkende knieën gaat ze voor de klas staan om te vertellen over de pesterijen, en over hoeveel pijn het haar doet. Haar verhaal is het begin van een lang gesprek met groep 7 van basisschool de Keerkring in Dordrecht. De pestende kinderen realiseren zich ineens wat ze hebben gedaan. Juf Claudia Mulder is erg geschokt: ‘Ik ben vroeger zelf ook gepest’, zegt ze. ‘Als je dan voor de klas komt, neem je je voor: ‘’dat gaat bij mij niet gebeuren’’. Maar soms is dat gewoon ongrijpbaar’.

Geen strafregels maar rappen

In plaats van de pestkoppen de gebruikelijke strafregels te laten schrijven, koos Mulder voor een andere aanpak. Ze liet de klas een gezamenlijk rapnummer schrijven, waarin ze benadrukten dat het absoluut ‘niet cool’ is om zo met elkaar om te gaan. Maar de echte omslag kwam pas toen juf Claudia haar klas een boek liet maken. Iza mocht de tekst schrijven, en haar ‘pesters’ stonden in de rij om haar hierbij te helpen.

Nu wel populair

Dankzij het boek zijn de kinderen uit haar klas bewuster geworden van pestgedrag. Wanneer er nu iets onaardigs wordt gezegd spreken ze elkaar hier meteen op aan. Ook Iza merkt een groot verschil: ‘Ik heb nu een heleboel vriendinnen. Ik ben blij dat ik er wat van heb gezegd en dat ik er een boekje over mocht maken’.

‘Je bent goed zoals je bent’

Het boek ‘Flits wil vliegen’ gaat over een konijntje dat wordt gepest door de vogels,’ vertelt Iza. ‘Omdat hij niet kan vliegen. Maar Flits leert uiteindelijk dat hij weer andere dingen kan die de vogels niet kunnen. Dat is de boodschap: je hoeft niet te veranderen, je bent goed zoals je bent.’

Advertentie

 ‘Flits wil vliegen’

Uitgeverij NTH hoorde van het boek en besloot het verhaal van Iza, inclusief tekeningen van de klasgenootjes, uit te geven. Het boekje ‘Flits wil vliegen’ is in Dordrecht verkrijgbaar. Ook is het boek binnenkort via internet te bestellen.

Auteur: Erandi Godinez- Bron: AD – Foto:iStock

 

 

 

 

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier