Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Boosheid na de zwangerschap: hoe komt dat?

Vond jij die eerste periode met de baby ook best lastig? En was je niet zozeer somber of angstig, maar vooral boos? Volgens Canadese onderzoekers is dat heel normaal en moet er meer aandacht voor komen.

Advertentie

De eerste maanden met een baby kunnen behoorlijk pittig zijn. Veel moeders vinden het zwaarder dan ze hadden gedacht en worden zelfs depressief. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er meer aandacht moet komen voor kersverse moeders die niet alleen angstig of down, maar vooral kwaad zijn.

Woede en depressie

Volgens de Canadese onderzoekers zijn veel vrouwen die het zwaar hebben na de bevalling ook boos. De combinatie van woede en depressie kan het rotgevoel in die moeilijke periode nog erger maken, stellen de wetenschappers.

Meer lezen: Dit is de oorzaak van kraamtranen

Eenzaam

Waarom nieuwe moeders na de bevalling zo kwaad zijn? Omdat ze zich machteloos voelen, omdat het leven met een baby niet is zoals ze zich hadden voorgesteld of omdat ze zich eenzaam voelen. Ook voelen worstelende moeders zich vaak veroordeeld door anderen en in de steek gelaten door hun partner, familie en vrienden.

Advertentie

Tip: 9 dingen die niemand je vertelt over de kraamweek 

Meer onderzoek

De Canadese onderzoekers willen dat er meer studies komen die de factoren van die boosheid bij nieuwe moedersonderzoeken, zodat de vrouwen sneller geholpen kunnen worden Dat dit nu nog niet gebeurd, zou kunnen komen doordat woede niet zo’n geaccepteerde emotie is – zeker niet bij vrouwen.

Bron: Science Daily – Beeld: Shutterstock