Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Bord leeg eten? Beter van niet’

Hoe vaak zeggen ouders tegen hun kind: eet je bord leeg? Want anders krijg je geen toetje, ga je even op de gang staan of ga je naar bed? Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het hierop aandringen van ouders niet goed is voor kinderen.

Advertentie

Het ‘eet-je-bord-leeg’-principe is in veel huishoudens een duidelijke regel aan tafel, maar uit nieuw onderzoek van het European Journal of Clinical Nutrition waarover Medical Express schrijft, blijkt het juist niet goed te zijn om je kind aan te sporen zijn bord leeg te eten.

Hoger BMI

Waarom? Kinderen die als gewoonte hebben meegekregen hun bord leeg te eten, gaan ook op latere leeftijd meer eten, concluderen onderzoekers. Die kinderen hebben gemiddeld genomen een hogere BMI dan kinderen die dat niet hoeven te doen.

Ook herkennen kinderen innerlijke signalen van ‘honger hebben’ en ‘vol zitten’ niet goed meer door het ‘eet je bord leeg’-principe.

LEES OOK: Leer je peuter eten in 3 stappen

Wel: kleine hoeveelheden

Hoe moet het dan wel? Een tip zou volgens de onderzoekers kunnen zijn: zet kinderen kleine hoeveelheden eten voor. En als ze nog honger (of trek) hebben als het bord leeg is, kunnen ze nog wat meer krijgen.

Advertentie

Bron: RTL Nieuws – foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu