Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voor borstvoeden in het openbaar is nog een wereld te winnen

Wereld Borstvoeding Week is net afgelopen en dat betekent dat borstvoeden weer flink in de spotlights stond. Een heel natuurlijke handeling, maar om meerdere redenen - helaas - vaak nog behandeld als iets dat taboe is.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar tot twee weken terug kon je in de VS een boete krijgen voor borstvoeden in het openbaar. In de staten Utah en Idaho was borstvoeden in het openbaar namelijk illegaal. Sinds eind juli is de wet gewijzigd en is borstvoeden in het openbaar in alle staten legaal.

Advertentie

Dat betekent overigens niet dat de controverse hierover ophoudt. Want ook in Nederland is de discussie over wel of niet borstvoeden in het openbaar nog altijd gaande. Hierover sprak ook Ouders van Nu-expert en seksuologe Eveline Stallaart bij RTL Boulevard. ‘In onze cultuur zien we een tweedeling, waarbij we de vrouw of zien als seksueel wezen of als moeder die haar kind voedt,’ zegt ze. ‘Over het algemeen denken mensen eerder aan het seksuele plaatje. Dus zodra er een borst te zien is, associëren mensen dat met seks en vinden ze het om die reden afstotend. Iets waar ze geen getuige van willen zijn.’ Zonde, stelt ze, ‘want borstvoeden in het openbaar zou zeker moeten kunnen.’

Voorvechtsters

Ook onder de celebs zijn er vele voorvechtsters van borstvoeding. Zij gebruiken de afgelopen jaren regelmatig social media als podium om hun statement te maken.

Luna making me feed her babydoll so I guess I have twins now

Een bericht gedeeld door chrissy teigen (@chrissyteigen) op

 

Hiking makes us thirsty! #happybaby #hotpocket #normalizebreastfeedingyo #arewethereyet

Een bericht gedeeld door P!NK (@pink) op

Borstvoeding en seks

Naast de discussie over borstvoeding in de openbaarheid bespreekt seksuologe Eveline Stallaart nog een onderwerp: seks tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. ‘Oxytocine is een stofje dat wordt aangemaakt om je melkproductie op gang te brengen, maar dat ook de zin in seks aanwakkert’, vertelt ze. Ze noemt het een tegenstrijdig signaal van je lichaam, waar je als vrouw zelf kunt bepalen hoe je daar gehoor aan geeft.  Ze waarschuwt vrouwen die borstvoeding geven wel voor het feit dat ze minder oestrogeen aanmaken. ‘Wees niet te teleurgesteld als je zes weken na je bevalling weer seks hebt en het nog niet zo goed loopt. Maar wees gerust,’ zegt ze. ‘Alles keert weer terug: je opwinding, je vochtigheid en in de tussentijd los het op met her en der wat smeerseltjes.’

Bron: RTL Boulevard en Huffington Post Beeld: Shutterstock en Instagram