Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoedende moeder onzeker over medicijngebruik

Vandaag gaat de Wereld Borstvoeding Week van start. Voor apothekers hét moment om stil te staan bij problemen waar moeders tegen aan lopen. Namelijk: onzekerheid over het gebruik van medicijnen tijdens het borstvoeden.

Advertentie

Typische borstvoedingskwaaltjes

Volgens de KNMP (beroeps-en brancheorganisatie van apothekers) hebben vrouwen die borstvoeding geven vooral vragen over medicijngebruik tegen typische borstvoedingskwaaltjes. Om deze moeders meer zekerheid te geven, is de zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ samengesteld.

Veel onwetendheid

Dat je tijdens je zwangerschap verstandig om moet gaan met medicijnen weet iedereen wel. Maar niet dat hetzelfde geldt voor de borstvoedingsperiode. Toch weten veel moeders niet wat ze nou wel of niet mogen slikken. Ook weten veel vrouwen niet dat er medicijnen zijn die je tijdens de zwangerschap wél mag gebruiken, maar die tijdens de borstvoedingsperiode niet veilig zijn. Neusspray met xylometazoline is hier een voorbeeld van.

Zonder recept niet altijd veilig

Ook wordt vaak gedacht dat een geneesmiddel dat je zonder recept kunt kopen altijd veilig is, ook als je borstvoeding geeft. Niet dus. Ook veel alternatieve ‘medicijnen’, zoals homeopathische middelen en kruiden, kunnen niet altijd zonder risico worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode. Bijvoorbeeld sint-janskruid.

Wil jij weten welke drogisterij middeltjes wel of niet veilig zijn om te gebruiken of slikken tijdens de borstvoeding? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. Of download de zelfzorggids via www.apotheek.nl

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: KNMP – Foto: KNMP

 

Lees ook:

Borstvoeding geven en ziekte

Fabels over borstvoeding