Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Brancheorganisatie kinderopvang: 'Kinderdagverblijf wordt volgend jaar fors duurder'

Kinderdagverblijven verwachten een flinke prijsstijging te moeten doorvoeren volgend jaar. Dit komt door de strengere regels waar kdv's aan moeten gaan voldoen. Ook zal de nieuwe regelgeving gaan zorgen voor langere wachtlijsten.

Advertentie

Pedagogisch medewerkers mogen vanaf 1 januari niet langer voor vier 0-jarigen tegelijkertijd zorgen, maar voor maximaal drie per persoon. Deze regel is bedacht om de kwaliteit in de kinderopvang te verhogen. Keerzijde van de maatregel is het financiële plaatje die de verandering met zich meebrengt. De opvang van baby’s wordt zo duurder voor de kinderopvangorganisaties. Zij moeten op zoek naar meer leidsters in een tijd dat er al te weinig mensen zijn te vinden.

Kosten stijgen explosief

Uit het rapport van kinderopvangonderzoeker Ed Buitenhek blijkt dat de kosten voor kinderdagverblijven met ruim 7 procent zullen stijgen. Vooral bij kleine opvanglocaties zullen de kosten explosief stijgen, verwacht hij. En zij zullen deze prijsstijging doorberekenen aan de ouders. Een deel van die rekening wordt voor ouders gecompenseerd via een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Maar de brancheorganisatie verwacht dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen.

900 euro per jaar

Zo berekende de onderzoekers dat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit gaat. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar. ‘Terwijl het ministerie bij de invoering van deze maatregelen altijd heeft gezegd dat ouders niet meer gaan betalen,’ zegt voorzitter van de brancheorganisatie Felix Rottenberg tegen het AD.

Monitoren

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) is van mening dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt. Uit berekeningen van het Ministerie blijkt namelijk dat de kinderdagverblijven minder veel geld kwijt zijn door de veranderingen (namelijk 4,6 procent extra). Ook uit een controle van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de babymaatregel zo’n 4 procent extra kost. Wel heeft verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark belooft een vinger aan de pols te houden en de kosten te monitoren.

Groepsindelingen

Onderzoeker Ed Buitenhek denkt alleen dat de staatssecretaris te veel is uitgegaan van gemiddelden. ‘Het CBS heeft slechts geteld hoeveel baby’s er in Nederland zijn en daar heeft Van Ark vervolgens een wiskundige formule op losgelaten. Die houdt geen rekening met groepsindelingen, de regel om vaste gezichten op een groep te hebben en het aantal leidsters dat er nu al is. Ik heb geen behoefte aan onenigheid maar als het niet klopt, klopt het niet,’ waarschuwt hij.

Fantastisch

Ouderorganisatie Boink is afwachtend. ‘We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen,’ zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Want ondanks de financiële keerzijde vindt Boink de maatregel ‘fantastisch’. ‘Iedere moeder vindt het beter als pedagogisch medewerkers voor drie in plaats van vier baby’s hoeven te zorgen.’

Bron: AD Beeld: Shutterstock

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu