Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Brandwonden komen relatief vaak voor bij baby’s en peuters

Baby’s en peuters worden vaker dan andere kinderen opgenomen met ernstige brandwonden . Vooral tussen de 12 en 18 maanden is er een piek te zien in het aantal slachtoffers, omdat kinderen rond die leeftijd leren lopen en grijpen.

Bij maar liefst 90 procent van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, koffie of (bad)water. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Advertentie

Snelle ontwikkeling

De stijging van het aantal ongevallen begint bij baby’s vanaf zeven maanden oud. Vanaf die leeftijd ontwikkelen kinderen zich razendsnel en kunnen ze veel meer dan ouders denken. Ineens kunnen ze grijpen, kruipen, zich optrekken aan de tafel of lopen. Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is het daarom belangrijk dat ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die dit met zich meebrengt.

Onderschatten

Uit een steekproef onder ouders blijkt dat bijna iedere ouder wel weet dat hete thee of koffie brandwonden kan veroorzaken bij kinderen. Toch geeft bijna driekwart van de ouders aan dat de kans dat het hún kind overkomt heel klein is. Een veelgehoord argument hierbij is dat ze hun kind hebben verteld dat het gevaarlijk is of dat ze hun kind goed genoeg kennen. Veel ouders lijken hierbij het leervermogen van kleine kinderen te onderschatten. Onder de twee jaar zijn kinderen namelijk nog niet in staat om waarschuwingen te onthouden. Kinderen spelen, zijn nieuwsgierig en ontdekken. Een ongeluk zit hierbij in een klein hoekje.

Psychische impact

’Mensen realiseren zich niet dat zelfs een klein scheutje hete thee ernstige brandwonden kan veroorzaken. Brandwonden kunnen blijvende littekens opleveren. Kinderen hebben een dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders is groot. Ouders kampen vaak langdurig met een schuldgevoel,’ aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis.

Voorlichtingscampagne

Om brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen start de Nederlandse Brandwonden Stichting vanaf deze week een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan hier aan.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting – Beeld: Shutterstock