smartphones bed

Brandwondenexperts waarschuwen ouders: wees voorzichtig met smartphones in bed

Veel kinderen checken voor het slapengaan nog even hun smartphone. Ze spelen een spelletje of appen met klasgenootjes. Niks mis mee, zal je denken. Maar wanneer je kind met zijn smartphone in slaap valt terwijl deze aan de oplader ligt, is het een ander verhaal.

Zo’n warme telefoon die tegen het lichaam van je kind ligt kan namelijk lelijke brandwonden veroorzaken.

Advertentie

Campagne

Oscare, een gespecialiseerd nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, lanceert daarom deze zomer een campagne om kinderen en jongeren bewust te maken van de mogelijke gevaren.

Gevaarlijk

‘Iedereen die kinderen heeft kent het. Ze gaan naar bed maar voor ze echt slapen, zitten ze nog even op hun smartphone of spelen ze nog een spelletje op een spelconsole. Omdat ze hun telefoon overdag op school niet kunnen opladen, moet dat maar ’s nachts. Als deze naast bed ligt op bijvoorbeeld een nachtkastje, is er geen gevaar. Maar veel kinderen vallen in slaap met hun telefoon terwijl deze aan het opladen is, en dat kan wel gevaarlijk zijn,’ zegt Peter Van Rossem van Oscare.

Brandwonden

‘Zeker wanneer er ook nog eens synthetische lakens of een donsdeken op bed ligt, kan een mobiele telefoon ‘s nachts behoorlijk opwarmen. Als een kind de hele nacht met zijn lichaam tegen de batterij ligt kan dat lelijke brandwonden veroorzaken. Eerstegraads weliswaar, maar die kunnen ook veel ellende veroorzaken.’

Batterijen smartphones

Het risico op brandwonden is vooral bij smartphones en niet zozeer bij traditionele gsm-toestellen. Dit heeft te maken met het feit dat de batterijen van smartphones sterkere zijn. Volgens van Rossem lopen jaarlijks 30 tot 40 kinderen in België brandwonden op door mobiele telefoons.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nieuwsblad.be – Beeld: Shutterstock