Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Brein van zwangere vrouw neemt in volume af

Je vergeet boodschappen, kan niet op woorden komen en loopt een kamer in en weet niet meer wat je er ging doen. Het zijn allemaal uitingen van zwangerschapsdementie. Tot nu toe was er vrij weinig over bekend. Maar er zijn nu nieuwe feiten aan het licht gekomen.

Hormonen zijn de baas

Verminderde concentratie, een slechter reactievermogen, vergeetachtig zijn, onhandigheid en onlogische warrige acties zoals je sleutels in de koelkast leggen. Dat overkomt iedereen toch weleens? Tuurlijk, maar als je zwanger bent gebeurd het wel heel vaak. Elke vergeetachtige, misselijke en emotionele zwangere vrouw weet: hormonen zijn de baas. Aangedreven door hormonen ondergaat het vrouwenlichaam grote fysieke en psychische veranderingen.

Advertentie

Grijze massa krimpt

Tot nu toe was er vrij weinig bekend over de invloed op het brein, maar een studie van Nederlandse en Spaanse wetenschappers laat voor het eerst zien dat een zwangerschap je hersenen laat krimpen. En nee, een krimpend brein betekent niet dat zwangere vrouwen hun verstand verliezen. Hoofdonderzoeker Elseline Hoekzema, neurowetenschapper aan de Universiteit van Leiden, vergelijkt het proces met de puberteit, waarin de grijze massa ook in volume afneemt. Het brein wordt als het ware gefinetuned voor een nieuwe levensfase.

Voorbereiding op moederschap

Het veranderde brein helpt een zwangere vrouw om zich voor te bereiden op het moederschap, is de interpretatie van de onderzoekers. Ze bestudeerden MRI-scans van de grijze massa van 25 vrouwen voor de zwangerschap en na de bevalling. Die scans werden vergeleken met MRI-scans van kinderloze vrouwen, en van mannen. Wat blijkt? De hersengebieden die in verband worden gebracht met het vermogen je in anderen te verplaatsen, waren bij alle jonge moeders afgenomen.

Slechter geheugen

Ook de hippocampus kromp, het deel van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen. Opvallend aan het onderzoek is dat de grijze massa twee jaar later nog steeds is gekrompen. Alleen de hippocampus had vrijwel weer zijn normale grootte. De gedachte dat je sinds je zwangerschap een ander persoon bent geworden, is daarom misschien helemaal niet zo gek. Je hersenen hebben in elk geval een metamorfose ondergaan.