Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Buitenspelen vermindert kans op bijziendheid bij kinderen

Kinderen die vaak buitenspelen zijn niet alleen sterker en socialer, ze lopen ook minder risico om bijziend te worden.

Advertentie

Bijziendheid bij kinderen

Het aantal kinderen dat bijziend is, is in de afgelopen veertig jaar gestegen van één op de vier naar één op de twee. Dat meldt het Oogfonds, dat pleit voor meer buitenspeeltijd voor kinderen.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid ontstaat als een kind veel leest, spelletjes speelt op de computer of regelmatig naar het scherm van een smartphone staart. De oogspieren spannen zich dan in om goed van dichtbij te kunnen zien. Hoe vaker dit gebeurt, des te langer de oogbal groeit, zodat de spieren worden ontlast. Het nadeel? Onscherp zien in de verte, oftewel bijziendheid.

Buitenspelen voorkomt bijziendheid

Buitenspelen helpt dat voorkomen. Dat heeft te maken met de lichtintensiteit. Het natuurlijke licht van buiten geeft een signaal aan het oog om te stoppen met groeien. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n vijftien uur buitenspelen per week, verspreid over de week, helpt bijziendheid tegen te gaan. Dat is ongeveer twee uur per dag.

Bovendien helpt buitenspelen tegen (dreigend) overgewicht, werkt het stressverlagend, verhoogt het de concentratie en maakt het je kind sociaal sterker.

Advertentie

Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock