Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsdiscriminatie

Campagne: stop zwangerschapsdiscriminatie op werkvloer

Pas stoppen met de pil als je een nieuwe baan hebt, of geen contractverlening krijgen omdat je zwanger bent? Het klinkt té belachelijk voor woorden. Toch kan een zwangerschap of een kinderwens vrouwen behoorlijk in de weg zitten als het om hun carrière gaat.

Advertentie

Je zou denken dat met al die werkende moeders vandaag de dag, niemand zich meer druk maakt om een zwangere collega of werknemer. Was het maar waar. Maar liefst 43% van de zwangere vrouwen wordt benadeeld bij een sollicitatie, promotie of verlenging van het contract, volgens het College voor de Rechten van de Mens. Oftewel: voor bijna de helft van de vrouwen heeft de meest bijzondere ervaring van hun leven, namelijk een kind krijgen, nadelige gevolgen op werkgebied. Zwangerschapsdiscriminatie: niet meer van deze tijd.

Kosten zwangerschapsverlof vergoed

De reden waarom zwangere vrouwen vaak gediscrimineerd worden, laat zich raden. Straks wordt ze zwanger en dan zit ik met rompslomp, is bijvoorbeeld een gedachte van sommige werknemers. Terwijl het een werkgever helemaal geen extra geld hoeft te kosten als iemand met zwangerschapsverlof gaat of ziek wordt tijdens de zwangerschap. Deze kosten worden namelijk vergoed door het UWV. Mits je per dag niet meer dan zo’n 200 euro verdient, maar in dat geval heeft de werkgever daar, als hij zijn zaken op orde heeft, van tevoren al wat voor geregeld.

 

Moeders zijn beste werknemers

En denk je als werkgever; ik neem liever een man aan of een jonger iemand die voorlopig waarschijnlijk niet zwanger wordt? Think again! (Aanstaande) moeders zijn juist toppers op de werkvloer. Oké, tijdens een zwangerschapsverlof moeten ze vervangen worden, maar hé, dat is op te lossen met uitzendbureaus of freelancers. Verder kun je je geen betere werknemer wensen. Moeders zijn nooit ziek, daar hebben we namelijk helemaal geen tijd voor. Bovendien is het fijn om een paar dagen per week met andere zaken bezig te zijn dan luiers, flesjes en snotneuzen, dus we doen ons werk met buitengewoon veel plezier. En zoek je iemand die top kan plannen en stressbestendig is? Ook dan doe je er goed aan om een moeder aan te nemen: we doen elke dag namelijk niet anders dan tien ballen tegelijk hooghouden.

Campagne tegen zwangerschapsdiscriminatie

Nu is het altijd lastig om mensen te overtuigen als je zelf de doelgroep bent. Gelukkig is daar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij roept werkgevers op om zwangere vrouwen niet anders te behandelen dan anderen. ‘Goede werkgevers kijken verder dan negen maanden vooruit’, aldus Asscher. Er start daarom vandaag een landelijke campagne die zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer moet bestrijden. Zo wil het ministerie werkgevers bewust maken van zwangerschapsdiscriminatie en ze wijzen op het talent dat ze mogelijk laten lopen. Op zeteenstreepdoordiscriminatie.nl worden tips gegeven over hoe werkgever en medewerkers samen tot goede afspraken kunnen komen.

Moderne werkgevers

‘Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder’, legt Asscher uit. ‘Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan negen maanden vooruit.’ En zo is het!

Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu