Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom we houden van 'celebrity mums' die taboes over moederschap doorbreken

Wanneer bekende vrouwen bevallen, voelt het soms of ze uit een ander universum komen. Ze lijken nog voordat ze hun eerste rondje buiten hebben kunnen lopen alweer back in shape (zijn ze überhaupt ooit uit shape geweest?!). En ook hun baby's zien er altijd vrolijk en schoon uit. Gelukkig zijn er steeds meer kersverse 'celebrity mums' die hun invloed gebruiken om het gesprek over moederschap open en eerlijker te maken.

Advertentie

Onlangs gaf zangeres Alanis Morissette, die halverwege de jaren negentig wereldwijd doorbrak met het nummer Ironic, een openhartig interview met SELF. Ze besprak verschillende taboe onderwerpen, zoals zwanger zijn op je 45e. ‘Ik denk dat deze zwangerschap anders is dan de eerste twee keer, omdat ik veel zelfbewuster ben en daardoor beter voel wat er in mijn lichaam gebeurt, ook de subtiele veranderingen.’ Ze vertelt dat haar mentale belasting met twee kleine kinderen al behoorlijk zwaar was, maar dat ze zich ook na haar 40e klaar voelde voor de fysieke belasting van een zwangerschap.

Lees ook: Zwanger op latere leeftijd

Postnatale depressie

Daarnaast vertelt ze openhartig over haar postnatale depressie. In Nederland krijgt 10 tot 15 procent van de vrouwen die zijn bevallen in meer of mindere mate last van een postnatale of postpartum depressie (PPD). Postnatale depressies hebben niet één duidelijke oorzaak. Ze ontstaan door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Wel is bekend dat de kans op een depressie toeneemt als je er al eerder eens hebt gehad. Dat was ook het geval bij Alanis Morissette. Voor een tweede keer worstelde ze met fysieke pijn, enge gedachten dat haar familie iets zou overkomen, slapeloosheid en lusteloosheid. Alleen was het deze keer vier keer zo erg, vertelt ze. Gelukkig kon ze op alle steun van haar man rekenen en wist ze waar ze professionele hulp kon krijgen.

Advertentie

Lees ook: Hoe ga je als partner om met een postnatale depressie?

In de spotlight

Alanis Morissette is niet de enige vrouw in de spotlight die goudeerlijk is over het moederschap en taboes bespreekbaar maakt. Zo praat model Chrissy Teigen zeer openhartig over haar postnatale depressie en laat comédienne Amy Schumer (met flinke dosis humor) een andere kant zien van het moederschap. Maar ook in eigen land kozen bijvoorbeeld Xander en Sophie de Buisonjé ervoor om hun verhaal over draagmoederschap te delen met het grote publiek. Taboe-onderwerpen bespreken en de eerlijke kant van het moederschap laten zien is een ontwikkeling die wij uiteraard alleen maar toejuichen. Zo steken we elkaar een hart onder de riem: je bent niet de enige met deze struggles!

Lees ook: 4 goudeerlijke posts van celebs over borstvoeding waar we blij van worden

Bron: SELF Beeld: Instagram, Shutterstock