Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Handig! Checklist voor het kiezen van een babynaam

Hoe gaat je kind heten? Sommige ouders weten het gelijk, sommige ouders vinden het verdraaid lastig. Al een naam in gedachte? Loop dan deze checklist eens door voordat je besluit of de naam écht geschikt is voor je prinsje of prinsesje.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 25 procent van de ouders in meer of mindere mate spijt krijgt van de naam die ze hun kind hebben gegeven. 32 procent van deze ouders hebben zelfs al in de eerste zes weken na de geboorte van hun baby bedenkingen bij de naam. Een goede reden dus om die top drie van favoriete namen even goed te checken op de volgende punten.

Advertentie
 1. Rijmt het op iets stoms?

  Voorkom dat de naam van je kind op iets stoms rijmt. We weten allemaal hoe kinderen onderling kunnen zijn. Als je kind Rik heet, dan is het niet onwaarschijnlijk dat zijn klasgenootjes met rijmwoorden als ‘dik’ of ‘pik’ op de proppen komen. Wil je dit voorkomen? Check dan Het Rijmwoordenboek eens. Zo weet je zeker dat je geen enkel rijmwoord over het hoofd ziet.

 2. Heeft iemand die je niet mag dezelfde naam?

  Exen, mensen uit je studententijd die je liever vergeet, dat ene onaardige buurmeisje… Je zal altijd slechte associaties hebben bij namen van mensen die je niet mag.

 3. Is het een dierennaam?

  Het kan vervelend zijn om een naam te hebben die vaak voor huisdieren worden gebruikt. Wil je voorkomen dat je je kind een populaire hondennaam geeft? Bekijk dan de top 100 populaire hondennamen.

Lees ook: Babynamen die perfect passen bij het sterrenbeeld van je kind 

 1. Is de naam moeilijk uit te spreken of te spellen?

  Wordt je naam altijd verkeerd uitgesproken? Moet je altijd je naam spellen nadat je je hebt voorgesteld? Dan heb je een moeilijke naam. Hoewel het bij een moeilijke naam vaak júíst gaat om een originele en unieke naam, kan het voor een kind erg vervelend zijn om een moeilijke naam te hebben.

 2. Staat de naam op merchandise?

  Je kent ze vast wel: mokken, sleutelhangers en andere merchandise met namen erop. Je kan hier op twee manieren over denken: óf je vindt het vervelend voor je kind dat hij zijn naam nooit ergens terug vindt óf je vindt het een teken van nul originaliteit als je kind een ‘standaard’ naam heeft. It’s up to you.

 3. Is het een goede combinatie met de achternaam?

  Kijk maar uit, voor je het weet heb je een ‘schaamnaam’ te pakken! ‘Indy Broekman’, ‘Felice Dekens’, ‘Pim Mol’: gewoon niet doen. Bekijk hier meer van die zo-moet-het-niet voorbeelden.

Meer inspiratie: Babynamen geïnspireerd op Ikea-producten

 1. Vind je de afkorting wel leuk?

  Als je Natasja heet, gaan ze je ‘Natas’ noemen. Heet je Sara, dan noemen ze je ‘Saar’. Bedenk wat de bijnaam van jouw kind gaat worden. Wat vind je van die naam?

 2. Is het niet dé babynaam van iemand die je kent?

  Heeft je beste vriendin, je zus of iemand anders de naam al jaren op háár babynamen lijstje staan? Dan weet je dat je ruzie kunt krijgen als je de naam opeens aan jouw kind geeft. Even overleggen, misschien?

Heb jij helemaal nog geen naam in gedachte? Wij geven je tips bij het kiezen van een babynaam én leggen je uit hoe het eigenlijk zit met de Nederlandse wetgeving.