Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Co-ouderschap voor alle gescheiden ouders

Co-ouderschap zou het uitgangspunt moeten zijn voor alle gescheiden ouders, dat vinden Ard van der Steur van de VVD en Jeroen Recourt van de PvdA. Volgens hen zorgt een 50/50 regeling bij co-ouderschap ervoor dat kinderen met beide ouders een goede band houden en minder snel in een loyaliteitsconflict komen.

Advertentie

Een 3e van de huwelijken en geregistreerd partnerschappen waarbij kinderen zijn betrokken eindigt momenteel in een scheiding. 27% van de ouders in Nederland is co-ouder. Van der Steur en Recourt hebben een wetsvoorstel ingediend om de vaststelling van de kinderalimentatie te herzien. Daarbij pleiten ze ervoor dat co-ouderschap na een scheiding het uitgangspunt wordt.

Ouderwets

Co-ouderschap heeft ook invloed op de hoogte van de kinderalimentatie, omdat beide ouders een ongeveer even groot deel van de zorg op zich nemen. De indieners van het wetsvoorstel hopen dat ouders met de nieuwe regels minder snel in conflict komen over de kinderalimentatie. Zij vinden dat de manier waarop de kinderalimentatie nu is geregeld ouderwets, omdat die is gebaseerd op de situatie van vroeger, toen de moeder bijna altijd alle zorg voor haar rekening nam na een scheiding.

Wat verandert er?

De belangrijkste veranderingen uit het voorstel zijn:

  • De berekening van de kinderalimentatie wordt in de wet vastgelegd.
  • Ouders moeten zelf met een internettool de kinderalimentatie kunnen berekenen.
  • Er komt voor beide ouders een minimum kinderalimentatiebedrag.
  • Er wordt meer rekening gehouden met de tijd die een ouder aan de zorg voor het kind besteedt.
  • De alimentatie stopt bij 18 jaar of 23 jaar als een kind studeert.
  • Een stiefouder hoeft geen kinderalimentatie meer te betalen.

Advocaten zijn niet positief

Een aantal familierecht-advocatenkantoren hebben zich inmiddels kritisch uitgelaten over het wetsvoorstel.  Zo uit SmeetsGijbels uit Amsterdam haar zorg dat een 50/50 regeling bij co-ouderschap helemaal niet altijd het beste is voor kinderen. Zeker niet als het gaat om vechtscheidingen. Lonneke Timmermans, partner bij SmeetsGijbels: ’Vaak is een 50/50 regeling helemaal niet de beste regeling voor de kinderen. Voor ouders is het fijn de kinderen zo vaak mogelijk te zien, maar een 50/50 regeling betekent ook dat de kinderen geen vaste basis hebben, zij moeten als het ware iedere week naar een ouder verhuizen. De ervaring in de praktijk is dat dit voor de kinderen vaak niet de rust geeft die zij nodig hebben.’

Advertentie

Of het de wet wordt aangenomen is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer moet er nog over debatteren en stemmen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: SmeetsGijbels en Memorie van toelichting – Foto: 123rf

 

Lees meer:

 Scheiden, wat moet je regelen?

Omgangsregeling of co-ouderschap

Advertentie