Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Collega’s en werkgevers opgelet: 6x waarom zwangerschapsverlof géén vakantie is

Daar sta je dan met je opgezwollen enkels en je toeter van een buik. Je computer is afgesloten, je hebt je werk overgedragen en je hebt je bureau keurig opgeruimd: tijd voor je zwangerschapsverlof. ‘Fijne vakantie!’ krijg je van de ene na de andere collega te horen. Pardon? Zeiden ze nou echt ‘vakantie’?

Advertentie

Zwangerschapsverlof, en dan vooral het deel ná de geboorte van je kind, officieel ‘bevallingsverlof’ genoemd, is nou niet bepaald een luxe all inclusive-vakantie. Thuis zitten met een kleine baby is geweldig, maar ook hard werken. Menig vrouw staat na haar verlof dan ook te popelen om weer aan het werk te gaan. Dus als je collega’s denken dat je na je verlof weer helemaal uitgerust en zen het kantoor komt binnenwandelen, is het toch even tijd voor een reality check. Waarom? Nou, hierom.

 1. Formaatje zeekoe

  De laatste weken voor je bevalling: opgezwollen ledematen, niet kunnen slapen, maagzuur, bekkeninstabiliteit. Klinkt niet echt als een luxe vakantie naar de Malediven, toch? Tuurlijk, lekker thuis Netflix-series bingen is geen straf, maar vergeet niet dat het ook bittere noodzaak is. Want je kúnt niet veel meer dan liggen, eten en als je geluk hebt: slapen. Bovendien moet je een beetje uitgerust zijn voor die bevalling die je te wachten staat.

  Tip! Lekker zittende positiekleding bestel je hier

 2. De Bevalling

  En dan komen we dus meteen bij het hoogtepunt: De Bevalling. Als er nog één collega ‘Fijne vakantie!’ roept als jij met verlof gaat, vraag hem (of haar) dan of hij het op zijn vakantie een gigantische fysieke prestatie moet leveren die gepaard gaat met pijn, uitscheuren en een dozijn hechtingen down under. Maar bedankt hè, jij ook fijne vakantie!

  Advertentie

  Wist je dit? Bevallen is fysiek net zo zwaar als het lopen van een marathon

  Lees ook: Uitscheuren tijdens de bevalling

 3. Aan de bak

  Komen we direct bij het volgende punt. Je ligt zwaar in de kreukels van je bevalling of keizersnee en kunt amper lopen, staan of zitten, maar moet direct vol aan de bak. Tig (poep)luiers verschonen, uren heen en weer lopen met een huilende baby, voedingen en dan wil iedereen ook nog eens op bezoek komen. Heel gezellig natuurlijk, maar rustig herstellen en bijkomen in bed en een beetje vakantie vieren? Ha, allesbehalve.

  Lees ook: 10 dingen die je kunt doen met je baby tijdens je bevallingsverlof

 4. Slapeloze nachten

  Ooit iemand op vakantie horen zeggen dat hij elke drie uur voor de lol zijn bed uit kroop? Precies. Dan ga je hooguit een keer om drie uur naar bed, maar dat is toch heel wat anders… Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, je zult de eerstkomende maanden (als je geluk hebt blijft het bij een paar maanden) om de paar uur je warme bed moeten verlaten. Baby verschonen, baby weer aankleden, baby voeden en dan maar hopen dat hij direct weer in slaap valt zodat je weer twee á drie uurtjes kunt slapen… Als je geluk hebt tenminste.

  Lees ook: 8 mythes over je zwangerschapsverlof

 5. Vastgeplakt

  Als je partner weer aan het werk is, ben jij de hele dag thuis met je kleine frummel. Heel gezellig, maar ook best vermoeiend want hij zit de hele dag aan je vastgeplakt. En jij aan hem. Alleen in jouw armen wil hij een uiltje knappen en zonder hem de deur uitgaan, daar moet je nog even niet aan denken. Kortom, even naar de markt of een terrasje pakken zit er nog niet in. Dus vakantiegevoel? Nèh.

  Advertentie
 6. Krampjes en andere ongemakken

  Ooit iemand gehoord die ter ontspanning een paar uur naar een huilende baby ging luisteren? Baby’s kunnen een hoop ongemakken hebben: buikkrampjes, reflux, allergieën, eczeem en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit kan ervoor zorgen dat je lieve baby soms urenlang de longetjes uit zijn lijf schreeuwt. Superzielig, maar ook dood- en doodvermoeiend. Wanneer mag je ook alweer aan het werk?!

  Lees ook: Zwangerschapsverlof: wat zijn je rechten?

Dus gaat er iemand op jouw werk met verlof? Zeg dan niet ‘Fijne vakantie!’, maar wens haar succes tijdens deze hectische tijd én natuurlijk heel veel geluk!

Beeld: Shutterstock