Column Ellen: oerkracht

Ellen Andrea (32) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige. Ze werkt voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 4 en 2. Deze keer vertelt ze over de bevalling van haar zus en een wel heel bijzondere vernoeming.

Al een paar weken heb ik elke minuut van de dag mijn telefoon in de buurt. Mijn zus Marinke is namelijk bijna uitgerekend, van haar tweede. Ook deze keer zal ik haar bijstaan bij de bevalling. Weer een grote eer, het volgende neefje of nichtje dat ik geboren mag zien worden.

Advertentie

Berichtje

Dan is het zaterdag. De dag begint vroeg met 2 kleine meisjes die om kwart voor 7 op mijn bed duiken. En ik zie een bericht op mijn telefoon: De vliezen zijn gebroken. Ik bel Marinke. Vanmorgen in bed leek het tijdens het omdraaien alsof ze in bed plaste. Maar dat kon niet, want ze was al naar het toilet geweest. Ze heeft nog geen weeën en het vruchtwater is helder. We spreken af dat ik oppas regel, want Niels moet werken, en dat ze het laat weten als de weeën beginnen.

Middagdutje

Om 11 uur sta ik voor haar deur. Samen met de meiden ga ik haar even een kus geven en naar het hartje luisteren. Ze heeft om de 8 minuten krampen die nog weinig voorstellen. Ik breng de meiden naar oma en Marinkes zoon Nero gaat met ze mee. Ik adviseer Marinke om een middagdutje te doen. Het is fijn om goed uitgerust te zijn voor de bevalling. Ik geniet thuis van het feit dat de meiden oppas hebben en lees een tijdschrift. Om half 5 komt Niels thuis, 2 minuten nadat mijn telefoon ging: andere Niels (ja, handig, onze beide mannen heten Niels) vertelde dat Marinke geslapen heeft en dat de weeën nu wel doorzetten.

‘Ik heb het gedaan!’

Als ik bij Marinke binnenkom, heeft ze weeën om de 2 minuten. Ze heeft al 5 centimeter ontsluiting en ik waarschuw dat het snel kan gaan. Haar wens was om de bevalling bewuster mee te maken dan de vorige keer. Toen kwam er een vacuümpomp aan te pas, waardoor ze weinig gevoel van controle had.Na een half uur wil ze plassen en bij het lopen naar de wc zegt ze dat ze de baby voelt drukken. Ze plast snel en gaat boven op bed liggen. Nog een half uur later heeft ze forse persdrang. Mijn collega Loes is onderweg, maar komt net te laat 
binnen, want na een kwartier persen, ligt er al een prachtig meisje op Marinkes buik. Marinke heeft haar helemaal zelf op de wereld gezet, met Niels en mijn warme washandjes als support. Met haar ogen open, zich volledig bewust van alle oerkracht in haar lijf. Het eerste wat ze zegt, is: ‘Ik heb het gedaan! Ik heb het gedaan!’ Een trotsere zus kan ik niet zijn.

Ava Ella

Vol liefde verwelkomen Niels en Marinke hun dochter; Ava Ella is geboren. En omdat ik zo verbaasd ben over deze prachtige vernoeming, vraag ik heel naïef of dat naar mij is. Ze moeten allebei lachen. We pinken nog wat traantjes weg en omdat de placenta zo makkelijk volgt en er geen hechtingen nodig zijn, genieten we een uur later samen met grote broer Nero van beschuit met muisjes op bed. Alsof het altijd al zo is geweest.

Ellen2

Over Ellen Andrea

Ellen Andrea (32) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige, Ze werkt voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 4 en 2.