Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Column Jasper: vaders, de getemde man

Kom, we nemen eens een taboe bij de horens, als jonge ouders onder elkaar. Want onze fijne, blije verhalen, van slapende baby’s, ontmoetingen met de poes en eerste stapjes, die raken we wel kwijt. Op Facebook, beloond met likes.

De gruwelen van het eerste jaar, dat is andere koek. De slapeloze nachten, de onzekerheid bij het verzorgen van zo’n kleine, de ommezwaai naar verantwoordelijkheden waarvan ritme misschien nog wel de lastigste is. Hoe anders de relatie met de moeder van je kind is dan met je meisje. Het hoort erbij vertellen we onszelf, dus zwijgen we erover tegen elkaar. Een gemiste kans.

Advertentie

jasper beeld gedraaid

Kracht uit delen

Voordat Moos kwam, waren mijn Jon en ik al eens zwanger. Blije eikel die ik ben deelde ik het met Jan en alleman. Uiteraard mijn ouders en schoonouders, maar ook vrienden. En het meisje van de Deen. Toen we na 11 weken, bij de echo, te horen kregen dat het mis was, was ik totaal verbouwereerd. Geen moment had ik er bij stil gestaan dat dat kon. Toch zat het mooie van die ervaring hem nu juist in het delen. We hadden het goede nieuws gedeeld, dus werden bijna gedwongen ook het slechte te delen. En juist uit die reacties kwam zoveel kracht en liefde – dat hielp. Zelfs van het meisje van de Deen.

Meisje naar moeder

Laatst stond ik in de kroeg. Met een paar vaders liepen we vol en leeg tegelijk. Bij elk biertje werden de verhalen sterker, de verwijten harder en – in zekere zin – de teleurstelling groter. Het viel nog niet mee, dat onze meisjes moeder waren geworden, daar kwam het een beetje op neer. Vroeger was het allemaal zo anders. Gingen we uit drinken, dansten we tot de zon opkwam en lieten we elkaar los door samen los te gaan.

Testosteronrevolutie

Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet ook mijn duit in het zakje deed. Met een komische noot, maar toch. Ik vergeleek ons vaders met mustangs. Wilde paarden die, getemd door een vrouw, nu een leven van middelmaat leiden. Met lunchtrommels onder de snelbinders, één sportavond per week, spuugvlekjes op onze pakken en een lijstje klusjes voor komend weekeind. Het werd laat die avond en er werd veel gedronken en verbroederd. Er was een snaar geraakt. De mannenemancipatie was op tilt, de testosteronrevolutie in de maak. We zouden ons de dag erna verenigen en eeuwig broeders zijn.

FullSizeRender

Schuld van burgerlijkheid

De kater van de volgende ochtend kwam toch onverwachts. En terwijl mijn Jon liefdevol de kindjes en mijzelf verzorgde, begon er iets te knagen. Deze vrouw had mij de avond ervoor eigenhandig naar de kroeg gestuurd, met de mededeling dat ik dat ‘echt even nodig had’. Ze had mijn gesnurk getolereerd en om zeven uur de kindjes opgevangen om mij mijn zweterige sluimerslaap te gunnen. En nu zette ze thee voor mij en gunde m’n wattige hoofd wat kalmte. En die vrouw zou de schuld zijn dat ik getemd was? Ineens kwam het besef. Zij is de schuld niet van mijn meer burgerlijke leven, zij is de reden dat ik de volgende stap aandurfde. Wij mannen zijn geen mustangs die getemd zijn. Wij zijn verzorgpony’s die eindelijk een warm thuis hebben gekregen. En ja, eventuele likes, die geef ik aan haar door. Zij heeft ze verdiend.

tuurlijk schatje

Deze maand kwam het debuut van Jasper Rombout (35) uit: Tuurlijk Schatje. Een humoristische én integer boek voor de aanstaande vader. Het is overal verkrijgbaar voor slechts €15.

 

 

 

 

jasper zittend

Over Jasper Rombout

Jasper Rombout (35) is copywriter én vader van Moos (1), stiefvader van Jade (11) en ex-stiefvader van Sarah (19) en Olivier (16). Hij is getrouwd met Jon (41) en zijn boek ‘Tuurlijk Schatje’ ligt voor €15 in de winkel.