Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Column Lisa Wade: Hoofdstuk uit

Columniste Lisa Wade (35) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is moeder van maar liefst 4 kinderen. Deze keer vertelt Lisa over de kinderwagen van Simcha waar ze nu echt afscheid van moet nemen.

Einde van een tijdperk

We kunnen onze kont niet keren. Als je de woonkamer in wilt moet je op je tenen staan, je buik inhouden en dan nog stoot je je knie. Peter kijkt uit naar het moment waarop we weer zonder circusact de voordeur open kunnen doen. Onze kinderwagen staat vanaf het begin al in de weg. Inmiddels is Simcha er echt te groot voor geworden, maar ik kan er moeilijk afstand van doen. Alsof we met het wegdoen van de kinderwagen een tijdperk afsluiten.

Advertentie

Crocodile Dundee

De aanschaf ervan ging ook niet zonder slag of stoot. Ik vond een draagzak gezelliger. Maar Peter nam me mee naar een babyspullenhel met een testparcours. Om alle wandelwagens eens goed uit te proberen. Hij had enorme schik. Hoe staat deze? Nee, daar kun jij je als man eigenlijk niet mee vertonen. Eh nee, die is te Crocodile Dundee. Of wilde je met ons gaan survivallen?

Verheugobject

Uiteindelijk namen we er één over via Marktplaats van een vader die er de eerste maanden van zijn kind en de laatste maanden van zijn vrouw mee had doorgemaakt. Na haar overlijden zocht hij een goed tehuis voor de wagen waarmee hij die paar kostbare momenten met zijn drietjes had beleefd. Ik nam hem dankbaar over, maakte hem schoon en legde er lakens in en een schapenvachtje. Wekenlang stond de wagen te wachten op Simcha’s komst. Iedere keer als ik erin keek, dacht ik: daar ligt straks ons kind! De wandelwagen die ik onnodig had gevonden bleek een echt verheugobject.

Kostbare momenten

Ook wij beleefden onze kostbare momenten ermee. Simcha ging er op een mooie lentedag voor het eerst mee naar buiten. Zomers zat ze er in haar babyblootje in onder haar parasolletje, in de herfst deed ik de kap naar beneden en luisterden we naar het tikken van de regen en in de winter kroop ze in de voetenzak en na de wandeling legde ik haar warmgehouden lijfje tegen me aan.

Peter zit op de vliering en zoekt alle onderdelen bij elkaar. Regenhoes, parasol, opzetstukken. Heb ik nu alles? Het zou veel praktischer zijn als ik zelf naar boven zou gaan. Maar ik kan het niet. Bij ons in de buurt is een klein meisje geboren en ze zoeken nog een fijne wagen. Dus haal ik het zitje eraf, was alle onderdelen, zet de wieg er weer op en leg de schapenvacht erin. Net als toen. Kijk eens lief, weet je nog? Ook Peter heeft een brok in z’n keel.

‘Asjeblief!’

Simcha wil zelf duwen. ‘Dit is mij wagen,’ zegt ze tegen het kleine slapende wezentje dat zich de trotse nieuwe eigenaar mag noemen. Ik stel me in op een grote driftbui als we straks zonder wagen weg zullen gaan. Stiekem hoop ik dat het zo hartverscheurend zal zijn dat ik de wagen toch maar weer mee moet nemen. Maar Simcha voegt eraan toe: ‘Nu is-ie voor jou. Asjeblief!’ Bij het afscheid krijgt de baby zelfs een kus. En daarmee sluit Simcha heel teder het hoofdstuk af. Aan mijn hand loopt ze de tuin uit. En zwaait nog een keer.

HR-Lisa-Wade_MG_58552lores

Over Lisa Wade

Lisa Wade (35) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (21), Muriel (19) en Rinke (15) en samen kregen ze dochter Simcha (bijna 2 jaar).