Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Consumentenbond waarschuwt: update je babycam zodat niemand kan meekijken

Het is de nachtmerrie van elke ouder: kwaadwillende hackers die via je babyfoon meekijken. De consumentenbond waarschuwde vorige week voor een een lek in de software van Foscam-babycam's. Heb je een camera van dit merk? Zo zorg je dat je niet langer kwetsbaar bent voor hackers.

Advertentie

Het lek in camera’s van Foscam werd ontdekt door het Israëlische securitybedrijf VDOO. Hoewel er gelukkig tot nu toe nog geen berichten over misbruik zijn, adviseert de Consumentenbond babycam’s van dit merk te updaten met de nieuwe software die Foscam half mei heeft uitgebracht om de zwakke plekken te herstellen.

Geen prioriteit

Hackers en onderzoekers waarschuwen al jaren voor de slechte beveiliging van babycam’s en andere beveiligingscamera’s. De apparaten worden in China tegen zo laag mogelijke kosten gefabriceerd. De beveiliging van het product staat daarbij vaak niet voorop. Ook weten veel consumenten niet dat ze de standaardwachtwoorden moeten aanpassen.

Lees ook: Tips voor het aanschaffen van een babyfoon, zo voorkom je een miskoop

Alarmbel

Omdat Foscam naar de mening van de Consumentenbond te weinig doet om ouders te informeren en er in Nederland tienduizenden Foscam-babycam’s in omloop zijn, heeft de Consumentenbond aan de alarmbel getrokken. ‘De veiligheidsupdate installeer je op je actieve camera door in de videoviewer van de Foscam-app op het instellingenicoon te tikken’, schrijft de Consumentenbond. ‘Daar kun je kiezen voor ‘Firmware Upgrade’. Downloaden en installeren duurt een paar minuten.’

Video over babycam

Ook maakte de Consumentenbond een video, waarin ze laten zien hoe eenvoudig een hacker via een babycam kan meekijken.

Bron: Consumentenbond Beeld: Shutterstock