Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Crèche gaat zich meer focussen op voorbereiding basisonderwijs

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gaan zich meer richten op de ontwikkeling in plaats van opvangen. Hiermee willen ze dreumesen en peuters beter voorbereiden op het basisonderwijs.

Uit onderzoek blijkt dat in de leeftijd van 0 tot 4 jaar de beste basis gelegd kan worden waarmee een kind zich optimaal verder ontwikkelt. Dat zegt een projectleider van de brancheorganisatie voor de kinderopvang aan AD.

Advertentie

Van opvangen naar leren

Tot dusver lag de focus van kinderdagverblijven vooral op het opvangen van kinderen, maar steeds meer onderzoeken verschillende onderzoeken bewijzen dat hersenen zich van jongs af aan ontwikkelen door informatie te stapelen. Daarom is het volgens het Nederlands Jeugdinstituut van groot belang dat die stap niet wordt overgeslagen.

Bijscholing pedagogische medewerkers

Het ministerie van Sociale Zaken heeft inmiddels 200 miljoen euro uitgetrokken om onder andere pedagogische medewerkers bij te scholen. Ook is het streven om meer (vaste) leidsters op de babygroep te zetten en meer onderzoek te doen naar de ontwikkeling van kinderen.

Achterstandskinderen

In veel landen, waaronder België en Duitsland, ligt de nadruk van het opvangprogramma al jaren op leren. In Nederland is er op dit moment alleen nog voor- en vroegschoolse educatie voor achterstandskinderen.

KIJK OOK: Meisje wil niet geloven dat het 1, 2, 3, 4, 5 is

Juist als je ze iets wilt leren, willen kinderen soms niks van je aannemen. Zo weet dit meisje heel goed hoe ze moet tellen en haar vader niet. Want het is toch echt 1, 2, 3, 5!

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: AD – Beeld: Shutterstock