Crèchekinderen vaker ziek

Crèchekinderen vaker ziek

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn 2 keer zo vaak ziek als kinderen die thuisblijven. Ook ouders raken sneller besmet. De kosten hiervan? Jaarlijks zo’n 25 miljoen euro. Zo blijkt uit een onderzoek van epidemioloog Remko Enserink van het RIVM.

Buikgriep blijkt een van de grootste boosdoeners op kinderdagverblijven te zijn. De aanwezigheid van zandbakken, zwembadjes, dieren en centrale verschoonruimten lijken de kans op deze infectieziekte te vergroten.

Advertentie

Vaker en ernstiger ziek

Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, zijn niet alleen vaker ziek, maar ook ernstiger ziek. Zo bezoeken ze 2 keer zo vaak de huisarts en 2 keer zo vaak het ziekenhuis als kinderen die thuisblijven. Doordat ouders een groter risico lopen om aangestoken te worden is er volgens onderzoeker Remko Enserink ook sprake van productiviteitsverlies.

Geen extra weerstand

Het argument dat kinderen op een kinderdagverblijf daarentegen extra weerstand opbouwen blijkt helaas ook niet op te gaan. ‘Het is niet zo dat ze daar later op school profijt van hebben. Kinderen die niet op een kinderdagverblijf zijn geweest lopen hun ‘achterstand’ wat dat betreft ook niet in’, zegt Enserink in zijn onderzoek.

Weren van zieke kinderen

Volgens Enserink kunnen er een aantal wijze lessen uit het onderzoek worden getrokken. Zo hebben Kinderdagverblijven die oppervlakken desinfecteren met chloor en braaksel opruimen met papieren doekjes en allesreiniger, minder kans op infecties. Hetzelfde geldt voor kinderdagverblijven die zieke kinderen en medewerkers weren of zieke kinderen apart opvangen.

Onderzoek

Enserink werkte 4 jaar aan zijn onderzoek. Tienduizend gezinnen en 104 kinderdagverblijven namen deel aan de studie. In Nederland gaan ongeveer 350.000 kinderen gemiddeld 2,5 dag per week naar een kinderdagverblijf.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS/Universiteit Utrecht – Foto: Arie Kievit/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Griep

Regels voor een kinderdagverblijf

Vitaminen en betere weerstand