Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Crowdfunding voor elektrische neus

Bijna 1 op de 3 kinderen met de levensbedreigende darmontsteking NEC overlijdt. Met behulp van de eNose, een ‘elektrische neus’, kan deze infectie tijdig worden opgespoord bij baby’s. De eNose moet echter wel getraind worden, en daarom zijn de Maag Lever Darm Stichting en het VUmc in Amsterdam een crowdfundingcampagne gestart.

Advertentie

De eNose kan aan de hand van de geur van ontlasting ‘ruiken’ of een kind lijdt aan necrotiserende enterocolitis (NEC), een infectie die één van de belangrijkste doodsoorzaken op de couveuseafdeling is. Zo’n 1 op de 10 te vroeg geboren baby’s krijgt NEC. Omdat ‘zieke’ poep anders ruikt dan gezonde, kan de eNose aan de hand van de geurdampen van bepalen of een kind geïnfecteerd is of niet.

Levensbedreigend

Bijna 1 op de 3 kinderen met NEC overlijdt, vaak al binnen 24 uur. Nog eens de helft kampt met gevolgen op de lange termijn, zoals een ontwikkelingsachterstand, kortedarmsyndroom en langdurige voeding via een infuus met een risico op bloedvergiftiging en leverfalen. Als NEC geconstateerd wordt, kan het dus al te laat zijn.

enose

Testen met poep

Om ervoor te zorgen dat de eNose de geur van NEC in babypoep kan onderscheiden, moet deze getraind worden. Hiervoor zijn minstens 300 testen nodig. Eén test kost 100 euro. Met de crowdfundingcampage ‘Neus voor NEC’ moet dus 30.000 euro opgehaald worden om de neus gebruiksklaar te maken.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Maag Lever Darm Stichting – Foto: 123rf