Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

D66 en VVD: ‘Automatisch gezag voor ongetrouwde vaders’

Ongetrouwde vaders moeten net als andere ouders automatisch gezag over hun kind krijgen, dat vinden D66 en VVD. Zij hebben vandaag een wetsvoorstel ingediend om dit mogelijk te maken.

Ongetrouwde vaders moeten nu nog extra moeite doen om het gezag over hun kind te krijgen, terwijl de biologische moeder en getrouwde vaders wel automatisch gezag krijgen.

Advertentie

Rechtbank

Ongehuwde stellen moeten bij de gemeente aangeven dat de vader de juridische ouder is. Vervolgens moet bij de rechtbank ook nog het wettelijk gezag worden aangevraagd. De meeste ouders zijn hier volgens D66 en VVD echter niet van op de hoogte. Zij denken dat het voldoende is om het kind te erkennen bij de gemeente, maar daarmee hebben vaders nog geen gezag.

Niet meer van deze tijd

De 2 partijen vinden dat de huidige regelgeving niet meer van deze tijd is. Tegenwoordig worden veel kinderen niet meer in een huwelijk geboren. Het wetsvoorstel kan volgens hen een hoop ellende besparen voor ouders, bijvoorbeeld als zij uit elkaar gaan en een omgangsregeling moeten treffen of wanneer de moeder overlijdt.

BEKIJK OOK: Mooie commercial: de offers van een vader

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Beeld: Shutterstock