Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dankzij deze eigenschap presteert je kind goed op school

Er zijn allerlei factoren die bepalen of een kind het goed doet op school of niet. Maar volgens onderzoekers heeft één specifieke eigenschap – zowel bij jongens als bij meisjes en ongeacht afkomst – vooral invloed op schoolprestaties.

Jarenlang zagen wetenschappers sociaaleconomische achtergrond als de belangrijke voorspeller van schoolresultaten, maar nieuw onderzoek van de Universiteit van Michigan wijst anders uit. Onderzoekers bestudeerden lange tijd de lees- en rekenresultaten van 6.200 Amerikaanse kleuters. Ze ontdekten dat de kinderen die het goed blijken te doen op school door hun ouders als opvallend nieuwsgierig worden omschreven. De resultaten van het onderzoek werden afgelopen april gepubliceerd in Pediatric Research.

Advertentie

Fantasierijk

Zo blijken de kinderen die goed presteren op school het leuk te vinden om nieuwe dingen uit te proberen. Ook omschrijven hun ouders ze vaak als fantasierijk, zowel bij het spelen als met werkjes op school. ‘Je ziet dat nieuwsgierige kinderen plezier halen uit dingen onderzoeken. Ze willen graag antwoorden vinden op het onbekende,’ zegt hoofdonderzoeker Prachi Shah, kinderarts aan de Universiteit van Michigan.

Nieuwe dingen leren

Het onderzoek wijst uit dat nieuwsgierigheid misschien wel de belangrijkste eigenschap is als je nieuwe dingen moet leren. Belangrijker nog dan goed opletten, zelfbeheersing en het kunnen uitstellen van een beloning. ‘Zelfs als een kind weinig zelfbeheersing toont, kan nieuwsgierigheid geassocieerd worden met optimale prestaties,’ aldus de wetenschappers.

Meer lezen: Zoveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig (handig schema per leeftijd)

Bron: Business Insider