Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dat moet anders: mannen met vruchtbaarheidsproblemen voelen zich niet gehoord

Bij vruchtbaarheidsproblemen is er veel oog voor vrouwen, maar mannen ontbreken vaak in het verhaal. Terwijl er twee mensen voor nodig zijn om zwanger te raken. De cijfers liegen er niet om: 96% van de mannen die te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen vindt dat er te weinig aandacht is voor het perspectief van de man.

Mannen die vruchtbaarheidsproblemen hebben, voelen zich vaak niet gehoord. 96% vindt dat er weinig oog is voor mannen, zo blijkt uit een enquête die de stichting Freya onder de mannelijke achterban heeft gehouden. Verhalen over vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid gaan vrijwel altijd over de vrouw, ervaren zij. Terwijl mannen evengoed verdriet, teleurstelling, stress en angst voelen als het niet lukt om zwanger te worden.

Advertentie

Kwaliteit van sperma

Bij één op de drie stellen waarbij het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, ligt de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. Meestal is de man wel vruchtbaar, maar is de kwaliteit van zijn sperma niet optimaal. Een zaadcel moet na een zaadlozing zo’n 12 tot 15 centimeter afleggen om een eicel te kunnen bevruchten. De kans op een bevruchting is afhankelijk van onder meer de hoeveelheid sperma, het aantal zaadcellen en de kwaliteit daarvan.

Lees ook: Alles over sperma en de kans om zwanger te worden 

Erover praten is taboe

Praten over vruchtbaarheidsproblemen vinden de meeste mannen niet gemakkelijk: 78% geeft in de enquête aan dat hier toch een taboe op rust. Ze voelen de noodzaak om sterk te blijven voor hun partner, en gaan daardoor voorbij aan hun eigen verdriet, teleurstelling en angst. In het ziekenhuis is dat helaas niet anders. Meer dan de helft van de mannen voelt zich onvoldoende betrokken in de gesprekken met de arts die het fertiliteitstraject leidt. 70% geeft zelfs aan dat ze zich aan de zijlijn voelen staan.

Positie van de man versterken

Op alle fronten is er dus nog wat te winnen als het gaat om de positie van de man in het vruchtbaarheidstraject. Mannen zijn gebaat bij een open discussie over het thema en het bespreekbaar maken van deze problematiek. Vergeet dus niet om goed met elkaar te blijven praten en te vragen naar elkaars gevoel, mocht je in deze situatie zitten.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen 

Als jullie proberen zwanger te worden en het na een jaar nog niet gelukt is, kunnen jullie bij de huisarts laten onderzoeken waar dit aan ligt. Bij een man wordt het zaad getest op het volume van de zaadlozing, aantal cellen, beweeglijkheid, vorm en de zuurtegraad. Bij mannen is er vrijwel nooit sprake van algehele onvruchtbaarheid, maar van verminderde vruchtbaarheid. Blijkt het zaad niet van goede kwaliteit, waardoor zwanger worden niet lukt, dan zal de huisarts jullie waarschijnlijk doorverwijzen naar een fertiliteitsarts of gynaecoloog.

Lees hier meer over de spermatest

Meer lezen: Kwaliteit van sperma verbeteren: meer praktische tips

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weekvandevruchtbaarheid – Beeld: Getty Images