Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De 10 geboden voor succesvol co-ouderschap

De liefde is over of je bent uit elkaar gegroeid, maar jullie hebben samen nog wel een kind (of zelfs meerdere) op te voeden. Je kunt in dat geval kiezen voor co-ouderschap. Hoe zorg je ervoor dat dit zo soepel mogelijk verloopt? Wat maakt ouders goede co-ouders? En waar moet je beslist voor waken? De tien geboden voor succesvol co-ouderschap op een rij.

Advertentie
 1. Gij zult u aan de afspraken houden

  Als je gaat scheiden en je hebt minderjarige kinderen, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken die je samen maakt over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgregeling) en van de kosten en hoe je elkaar als ouders op de hoogte houdt over belangrijke zaken. Om discussie of zelfs ruzie te voorkomen is het belangrijk dat deze afspraken ook echt worden nagekomen door je ex én door jou. Vaste dagen en vaste rituelen, bieden je kind bovendien houvast.

  Lees ook: Omgangsregeling of co-ouderschap?

 2. Maar gij zult waar nodig flexibel zijn

  Hoe belangrijk het ook is om je aan het ouderschapsplan te houden, stel je waar mogelijk flexibel op. Een dag extra bij jou omdat je ex geen opvang kan regelen? Doen! Grote kans dat hij of zij dan een stuk flexibeler is wanneer jij een keer omhoog zit. Ga ook eens in de zoveel tijd met je ex om de tafel zitten om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in de omgangsregeling. Misschien vond je kind het als vierjarige oké om de dag bij één van jullie te verblijven, maar zorgt een regeling waarbij hij om de week bij één van jullie is nu voor meer rust en stabiliteit.

  Scheiden, wat nu? Dit moet je allemaal regelen

 3. Gij zult uw emoties opzij zetten

  Er zijn stellen die na hun scheiding als goede vrienden verder door het leven gaan. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd en zitten heftige emoties een écht goede verstandhouding vaak in de weg. Geldt het laatste voor jou en je ex? Zorg ervoor dat deze emoties geen rol spelen bij het co-ouderschap. Zet woede, jaloezie, wrok en gekwetste gevoelens opzij. Zie het co-ouderschap als een compleet nieuwe relatie met je ex, die volledig draait om het belang van je kind(eren) en niet om jullie en de issues die jullie uit elkaar hebben gedreven.

  Advertentie

  Vechtscheiding voorkomen: hoe doe je dat?

 4. Gij zult discussies vermijden

  Zorg dat er een prettige of tenminste neutrale sfeer is wanneer je ex-partner je kind komt halen of brengen. Dit is niet het moment om bepaalde problemen of opvoedkwesties aan te kaarten, hoe prangend ze ook mogen zijn. Vermijd sowieso discussies met je ex in het bijzijn van je kind en communiceer op een normale, rustige toon met elkaar . Zelfs een kleine woordenwisseling kan voor je kind al emotioneel belastend zijn. Praat dingen liever uit op een afgesproken tijdstip.

  Lees ook: Alimentatie, hoe zit dat?

 5. Gij zult duidelijk en neutraal communiceren

  Zelfs al wil je het contact met je ex tot een minimum beperken, over bepaalde zaken zal je als ouders toch echt moeten overleggen. Denk: medische kwesties, schoolresultaten, de kinderopvang, logeerpartijtjes en feestjes. Niet alleen vanuit praktische overwegingen, maar het is voor je kind ook prettig als beide ouders op de hoogte zijn van dit soort belangrijke zaken. Vervallen jij en je ex al snel in discussies? Zie het contact als puur zakelijk en praat zoals je met een collega zou spreken; duidelijk, neutraal en met respect.

 6. Gij zult niet onaardig praten over uw ex

  Laat je in het bijzijn van je kind nooit negatief uit over je ex-partner, hoe verleidelijk het soms ook is. Voorkom ook dat anderen (vrienden, familie) slecht praten over je ex en ontmoedig je kind om lelijke dingen over de andere ouder te zeggen. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders en je maakt het je kind heel moeilijk wanneer je hem het gevoel geeft dat hij bij jou of jouw familie niet enthousiast of liefdevol over de andere ouder mag praten. Wens je kind liever veel plezier als hij naar je ex gaat en toon belangstelling naar wat ze van plan zijn of hebben gedaan. Want ook al wil jij niks meer met je ex te maken hebben, je kind verheugt zich er waarschijnlijk op om hem of haar te zien en samen leuke dingen te ondernemen.

 7. Gij zult niet met uw ex concurreren

  Probeer niet te concurreren met de andere ouder en zo de favorietenrol binnen te slepen. Het is geen strijd, jullie zijn allebei even belangrijk voor je kind. Probeer daarom open te staan voor wat je kind vertelt over zijn tijd bij je ex en reageer het liefst positief en anders op z’n minst neutraal op alle verhalen. Hou je negatieve gedachtes in elk geval voor je en ga jezelf niet ophemelen door je ex naar beneden te halen.

  Advertentie
 8. Gij zult de regels van uw ex respecteren

  Mag je kind bij je ex-partner langer opblijven, meer televisie kijken of vaker snoepen of is hij of zij juist veel strenger? Bespreek dit met de andere ouder als het je irriteert. Doe dit uiteraard op een rustige manier. Komen jullie er samen niet uit. Probeer het dan eens met een mediator of accepteer dat je ex-partner over sommige dingen nou eenmaal anders denkt dan jij. Tja, jullie zijn niet voor niets uit elkaar.

  Lees ook: Co-ouderschap: financieel en juridisch

 9. Gij zult het belang van het kind voorop stellen

  Laat je kind vallen dat hij liever bij je ex-partner is, duw hem niet van je af door dingen te zeggen als ‘Dan ga je maar naar papa’, maar toon begrip voor de gevoelens en emoties van je kind. En heeft hij heimwee of maakt hij zich zorgen om de andere ouder? Sta je kind toe of stimuleer hem zelfs om de andere ouder te bellen. Op die manier geef je je kind een veiliger gevoel. Dwing je kind ook niet om bij jou of je ex te slapen als hij dit écht niet wil, ook al wil je de zorg zo graag fiftyfifty verdelen. Geef je kind het gevoel dat hij onder alle omstandigheden bij jullie allebei een thuis heeft.

 10. Gij zult openstaan voor een betere band met uw ex

  Zijn de heftigste emoties van de scheiding eenmaal naar de achtergrond verdwenen, laat je kind dan zien dat papa en mama geen vijanden (hoeven te) zijn. Combineer een ophaalmoment bijvoorbeeld met een gezamenlijk hapje of drankje. Natuurlijk hangt dit heel samen met de manier waarop de relatie verbroken is en met de komst van eventuele nieuwe partners. Hoe lastig je het ook vindt om je dit voor te stellen, probeer het toch. Je kind zal het geweldig vinden om op de belangrijkste momenten in zijn leven straks met beide ouders tegelijk te kunnen delen.