Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo simpel is het: de 7 basisregels om een goede ouder te zijn

In het langstlopende onderzoek ooit is aangetoond dat als het om ouderschap gaat, het de kleine dingen zijn die ertoe doen. En dat beschrijven de onderzoekers in zeven simpele 'basisregels' die het verschil maken en voor elke ouder makkelijk toe te passen zijn.

Advertentie

Britse wetenschappers startten dit onderzoek na de Tweede Wereldoorlog en generaties lang werd het herhaald. Ongeveer zeventigduizend kinderen werden een leven lang gevolgd om te zien hoe ze het deden op het gebied van gezondheid, onderwijs en algeheel succes. Een van de belangrijkste conclusies is tevens een pijnlijke: probeer niet in armoede geboren te worden. Kinderen die in achtergestelde gezinnen opgroeien scoren gemiddeld op alle gebieden minder.

 

Basisregels

Toch laat het onderzoek zien dat afkomst niet allesbepalend is. Zo blijken ouders een belangrijke rol te hebben bij het bevorderen van het succes en de bloei van kinderen. En met deze zeventig jaar aan data konden de onderzoekers vaststellen welk ouderlijk gedrag het meeste effect heeft. Zij komen met zeven basisregels voor goede ouders. En wat blijkt? Een goede ouder zijn is eenvoudiger dan je denkt en heeft bovendien niets met financiële middelen te maken.

 1. Praat met en luister naar je kinderen
  50 leuke vragen om je kind (nog) beter te leren kennen
 2. Maak duidelijk dat je ambities hebt voor hun toekomst 
 3. Wees emotioneel warm
 4. Leer ze lezen en rekenen
 5. Ga samen met ze op pad
 6. Lees elke dag voor (en moedig ze aan om voor hun plezier te lezen)
 7. Geef ze een vaste bedtijd
  Bekijk dit handige slaapschema.

Bron: Inc Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu