Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit zijn de 7 engste loslaat-momenten voor ouders

Het liefste wil je je kind altijd dicht bij je houden, lekker veilig onder moeders vleugels. Maar vroeg of laat trekt hij de wijde wereld in. En dat begint al akelig snel.

Advertentie

Cliché maar waar: kinderen worden bizar snel groot. Het ene moment verschoon je nog de luier van je baby en het volgende moment heeft hij zijn eerste schoolreisje. Al die mijlpalen zijn natuurlijk prachtig, maar soms gaat het wel erg snel en is het best spannend om je kind te laten gaan. Daarom 7 lastige loslaat-momenten op een rij:

 1. Oppas

  De één durft het al na een paar weken aan, terwijl de ander jaren wacht. Maar vroeg of laat komt het moment dat je je kind achterlaat bij een oppas of opa en oma, bijvoorbeeld om iets leuks met je partner te gaan doen, of omdat je iets van je werk hebt. Het kan heel gek voelen om je kind bij een ander achter te laten, zelfs als het familie is en heel vertrouwd. Tot nu toe was jij of je partner immers altijd bij je kind. Ons advies? Onthou dat je kind het waarschijnlijk hartstikke leuk vindt bij een babysitter die hem veel aandacht geeft. En bel gewoon als je je afvraagt hoe het met je kind gaat.

 2. Opvang

  De volgende stap is een hele dag de zorg voor je kind aan een ander overlaten. De meeste ouders gaan vroeg of laat weer aan het werk en dan gaat je baby of peuter naar een kinderdagverblijf, gastouder of familie. Menig moeder pinkt een traantje weg als het zover is. Wees gerust: het wordt steeds makkelijker. En ook het kinderdagverblijf, de gastouder of je (schoon)ouders mag je tijdens een werkdag gewoon even bellen tussendoor, om je kinds stem te horen en gerustgesteld te worden.

  Tip: Heb je al een leuke rugtas voor je ineens grote peuter?

  Advertentie
 3. Groep 1

  Een grote mijlpaal dient zich aan als je kind vier jaar wordt: naar school. Die allereerste keer dat je kleuter over het schoolplein loopt, zijn nieuwe tas met broodtrommels stoer op zijn rug, hou je het misschien niet droog. Ook de periode daarna kan best slikken zijn. Opeens is je kind dagen van huis en maakt hij van alles mee waar jij geen weet van hebt. Probeer maar eens uit een vierjarige te trekken wat hij allemaal gedaan heeft die dag. Het gaat zo snel!

Lees ook: De allereerste schooldag, wat kun je globaal verwachten? 

 1. Spelen

  Niet lang na die eerste schooldag komt waarschijnlijk het moment dat je kind op het schoolplein naar je toe rent en vraagt ‘Mag ik bij … spelen?’ En dan gaat je kleuter helemaal in zijn eentje bij een klasgenootje spelen. Bij ouders die je (nog) niet kent, in een huis waar je nog nooit bent geweest. Dat is best een dingetje. Toch zijn die eerste speelafspraakjes vooral heel erg leuk, want je kind maakt vrienden en van samen spelen leert hij veel.

 2. Schoolreisje

  ‘Wat? Naar een pretpark met nog honderd kinderen en een tiental begeleiders? Gaat dat wel goed?’ Schiet dat allemaal door je hoofd als je het eerste schoolreisje op de schoolkalender ziet staan? Heel normaal. Je bent niet de eerste moeder die haar kleuter angstig gedag zwaait als hij in die bus stapt. Maar hij komt echt wel heelhuids terug. Als je er echt wakker van ligt, kun je je altijd nog als hulpouder opgeven en gewoon meegaan.

 1. Fietsen

  Wat ben je trots als je kind helemaal zelf – zonder zijwieltjes – kan fietsen. Maar wat je nog niet had bedacht, is dat hij vervolgens niet meer achterop bij jou wil. Overal wil hij zélf heen fietsen. Doodeng, want hij slingert nog als een gek en remmen is ook niet zijn sterkste kant. Toch zit er niks anders op dan hem deze stap naar zelfstandigheid te gunnen en er ook een beetje van te genieten (voor zover dat kan als je continu aanwijzingen schreeuwt als ‘Rechts houden. Nee rechts!!! Dat is links! Stop!’).

 2. Buitenspelen

  Het hangt een beetje van je buurt af wanneer het zover is, maar op een gegeven moment gaat je kind in zijn eentje buitenspelen. Best spannend. Want gaat hij echt niet te ver weg en weet hij wel dat hij heel hard moet gillen als er een enge man langskomt? Bouw het langzaam op (voor jou dan) en ga regelmatig even kijken. Zo wen je steeds meer aan het idee dat je kind al alleen op pad kan.

  Lees ook: ‘Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer’