Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De 7 fases van de zomervakantie

Chillen op het strand en lange avonden in de tuin terwijl de kinderen avonturen beleven met hun vriendjes. Maar ook: 'Ma-ham, ik verveel me'. Zes weken vakantie: geluk en gedoe.

Extatisch blij komt je kind die laatste schooldag het gebouw uitrennen. Grote vakantie, yes! Maar laat naar bed gaan en elke dag zwemmen eisen ook hun tol. En hoe krijg je die opvangpuzzel in elkaar? Genieten en afzien wisselen elkaar af in de zomervakantie. Wij signaleren deze zeven fases.

Advertentie

Fase 1: moe

Dit is eigenlijk de pre-vakantie-fase. In de laatste weken voor de zomervakantie zijn veel kinderen uitgeput en overprikkeld van schoolreisjes, avondvierdaagsen en juffendagen. Je kind is toe aan vakantie en jij ook. Reikhalzend kijken jullie uit naar de laatste schooldag, naar de tijd dat de wekkers uit kunnen en er ’s ochtends geen broodtrommels meer gevuld hoeven worden.

Fase 2: van de leg

Eindelijk is het zover. Toch is de eerste week van de zomervakantie meestal wennen. Leuk dat die wekker uit kan, maar gebrek aan ritme levert niet altijd de gezelligste kinderen op. Na een paar dagen tot ver na bedtijd buitenspelen en bij het krieken van de dag (want felle zonnestralen) weer uit de veren is je kind niet te genieten. En door al die ijsjes en dat makkelijke eten – want wie gaat er nog koken na een lange dag in de zon – voelen jullie je ook niet op je fitst. Kortom: je kind moet even inkomen. En jij ook.

Lees ook: ‘Laat je kind ’s zomers zelf zijn bedtijd bepalen’ 

Fase 3: genieten

Na de eerste week kan het grote genieten beginnen. Je kind is gewend aan het zomerse leven. De bedtijd wordt weer iets genormaliseerd (één uur later dan normaal in plaats van drie), je schotelt hem gezond zomervoer voor en jullie vinden allemaal je draai weer. Maar dan wel met strand, barbecues, dagjes uit, veel geluier en plezier. Dit is zomervakantie zoals het bedoeld is.

Fase 4: verveling

‘Mama, wat kan ik doen?’ Je kind lijkt te verwachten dat je een volledig dagprogramma met activiteiten voor hem afdraait. Hij is inmiddels helemaal gewend aan uitjes naar de dierentuin en het zwembad. Je wilt ook wel eens thuis blijven om een beetje te lummelen of op te ruimen. Wat moet hij doen dan? Iedereen is op vakantie dus er is niemand om mee te spelen. Kortom, de verveling slaat toe.

Lees hier waarom je kind (uiteindelijk) blij wordt van vervelen.

Fase 5: logistieke nachtmerrie

Hartstikke leuk dat je kind zes weken vrij is, maar je partner en jij kunnen waarschijnlijk niet zo lang lanterfanten. Er moet ook nog gewerkt worden. Dus werk je een vernuftig schema uit met vakantie-bso, uitwisseldagen bij vriendjes en logeerpartijen bij opa en oma. Het is een hele puzzel.

Fase 6: einde in zicht

Oh nee, de vakantie is al ruim over de helft. Het einde is in zicht. Jullie hadden nog zoveel bedacht om te doen in de zomer: dat ene museum, die boottocht en die barbecue met vrienden. Snel genieten van de laatste weken en doen alsof de vakantie nooit zal eindigen. Dit zijn de leukste musea voor kinderen.

Fase 7: zin in ritme

De eerste mails van school komen binnen en je staat weer eens in de file na je werk. Het valt niet meer te ontkennen, de zomervakantie is bijna afgelopen. En eerlijk gezegd is dat wel prima. Alle buurtvriendjes zijn terug van vakantie dus er zijn weer speelmaatjes voorhanden. Je gaat met je kind gezellig winkelen voor een mooie eerste-schooldag-outfit en een nieuwe broodtrommel. Het normale leven is ook best fijn. Kom maar op, einde van de zomer!

Na de vakantie: zo krijg je je kind weer in zijn oude slaapritme.

Beeld: Shutterstock