Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veel multivitamines voor peuters bevatten te weinig vitamines (en andere juist te veel)

Mocht je denken vitaminetekorten bij je peuter te voorkomen door het dagelijks geven van multivitamines. Helaas kom je dan al gauw bedrogen uit. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna de helft van multivitamines voor peuters te weinig vitamine D bevat. En drie merken bevatten een veel te hoge dosis vitamine A of foliumzuur, wat zelfs schadelijk kan zijn.

Advertentie

Niet goed afgestemd op behoefte peuters

In totaal onderzocht de Consumentenbond 37 verschillende multivitamines bedoeld voor kinderen tot vier jaar. Hun belangrijkste conclusie was dat veel multivitamines helemaal niet goed zijn afgestemd op de behoeftes van jonge kinderen. Verschillende producten bevatten te weinig van de aanbevolen hoeveelheid, andere juist te veel. Zo bevat maar de helft van de onderzochte multivitamines ijzer, terwijl peuters hier wel degelijk een tekort aan kunnen hebben. Ook de hoeveelheid vitamine D blijkt bij de helft van de producten veel lager dan de dagelijkse hoeveelheid die geadviseerd worden (10 microgram). Deze vitamine hebben kinderen tot vier jaar nodig om de zeldzame botziekte rachitis te voorkomen.

Lees ook: Vitamine K, D en A: wat heeft je baby (extra) nodig en waarom is te veel  schadelijk?

Gevaarlijk veel vitamine A

Bij drie van de zevenendertig merken (onder andere Omnivit Junior Gummies) zat er te veel vitamine A in het product, wat kan leiden tot vergiftiging. Ook werd te veel foliumzuur (B11) ontdekt (onder meer bij New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kinder multivitaminen & mineralen) wat weer problematisch kan zijn doordat het een tekort aan vitamine B verbloemt.

Benieuwd naar de volledige lijst met testresultaten? Ga dan naar de Consumentenbond. Ben je lid van de Consumentenbond dan krijg je direct toegang tot deze informatie. Niet-leden kunnen tegen betaling lid worden en alsnog de testresultaten inzien.

Lees ook: Belangrijke vitamines voor kinderen

Onduidelijke etiketten

Volgens de Consumentenbond is het zaak dat fabrikanten zorgvuldiger worden in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep. Ook bij de etikettering is behoorlijk wat ruimte voor verbetering. ‘Dit moet echt anders. Vijf jaar geleden hebben we dit al aangekaart bij het ministerie, maar helaas is er nog niets veranderd op de etiketten. Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden,’ aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Advertentie

Lees ook: Levertraan zijn comeback te maken. Kun je je kind een ouderwets lepeltje levertraan geven in plaats van vitamine D? 

Bron: RTLnieuws, Shutterstock