door

Stedentrip met de kinderen? Ga eens naar Rotterdam, Antwerpen of Parijs

Nog niks gepland voor de komende schoolvakantie? Pak spontaan de trein of auto en ga eens op stedentrip met het hele gezin. Wij tippen Rotterdam, Antwerpen en Parijs, want daar is heel wat leuks te doen voor het hele gezin. Hier de must-sees in deze steden op een rijtje.

Op zoek naar meer reistips met kinderen? Dan is het boek Kids & the City echt ideaal.

Advertentie

Rotterdam

 1. Het Maritiem Museum

  Dit museum lijkt op het eerste gezicht niet per se leuk voor kinderen, maar dat is het wel. Er zijn boeiende exposities en wat veel toeristen niet weten: bovenin zit een grote binnenspeeltuin én een fijn dakterras met speelgedeelte.

 2. Plezier op de Maas

  De rivier de Maas zorgt voor veel kindervertier, denk aan een rondvaart op een schip van rederij Spido waar kinderen een kleurboek krijgen aan boord  of neem een watertaxi om van A naar B te komen. Ook kun je de kinderen zelf het roer in handen geven bij Kid’s Marina. Van woensdag tot en met zondag mogen kleine kapiteins in de dop elektrische bootjes besturen. Of ga aan boord van de Pannenkoekenboot, je kunt onbeperkt pannenkoeken eten terwijl het schip door de Rotterdamse wateren vaart. Kleurplaten zijn beschikbaar, maar waarschijnlijk springen de kinderen liever in de grote ballenbak in het ruim.

 3. De Euromast

  De hoogste toren van Nederland die open is voor publiek werd in 1960 gebouwd ter gelegenheid van de Floriade. Vanaf het platform halverwege de toren moet je een paar trappen beklimmen om bij de ronddraaiende Euroscoop te komen. Deze glazen ronde lift gaat tot 185 meter hoogte en het ritje duurt zeven minuten. Ben je er op zondag? Dan worden kinderen vermaakt in de Kidsclub in het restaurant op de begane grond.

  Aan de voet van de Euromast zit een prachtig park: Het Park (goede naam!). Als de kinderen uitgerend zijn, kunnen jullie bij verschillende leuke restaurantjes terecht. Parqiet heeft bij mooi weer een buitenbar en een fijn terras op het gras. Als je iets bestelt in de bar, krijg je een houten vlaggetje met nummer mee zodat de ober ziet waar je hapje of drankje heen moet. Kinderen vinden het te gek om die vlag naast jullie tafeltje, ligstoel of zelf meegebrachte picknickkleed neer te planten.

Antwerpen

 1. De Zoo

  Dierentuinen heb je overal, dus je bent misschien geneigd de Antwerpse Zoo over te slaan. Maar dit dierenpark,  één van de oudste ter wereld, is echt heel leuk. Bovendien ligt het naast het prachtige treinstation: een must see.

 2. Borrel bij de speeltuin

  Ouders die borrelen en kinderen die spelen, Antwerpenaren snappen dat dat een uitstekende combinatie is. Iets buiten het centrum liggen een paar hele goede stekjes. Bar Leon in de wijk Borgerhout heeft een ruim terras aan een superleuke speeltuin. En de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg is een plein met wel twintig horecazaken en een speeltuin in het midden. Als het donker wordt, kun je genieten van een ‘sterrenhemel’ dankzij de duizenden lampjes die boven het plein zijn opgehangen. Zurenborg is sowieso een mooie buurt vol prachtige monumentale panden.

  Dit zijn de leukste buitenspeeltuinen van Nederland.

 3. Museum Red Star Line

  In het noorden van de hippe buurt ‘t Eilandje ligt museum Red Star Line. De Red Star Line was de rederij die tussen 1873 en 1934 ruim 2 miljoen emigranten uit heel Europa van Antwerpen naar Amerika en Canada bracht. In drie gerestaureerde oude vertrekloodsen zit nu het museum. Leuk om te bezoeken, niet alleen vanwege de kofferspeurtocht voor kinderen, maar vooral vanwege de bijzondere verhalen van de mensen die hun geluk zochten in de nieuwe wereld aan de andere kant van de oceaan. 

  Liever in eigen land naar een museum? Dit zijn de leukste musea voor kinderen.

Een stedentrip met jonge kinderen naar Rome? Doen!

Parijs

 1. Draaimolens

  Parijs is een echte draaimolen-stad. Pal voor de Eiffeltoren, aan de Seine, en aan de voet van de Sacré Coeur staan ze bijvoorbeeld. En elk Parijs kind heeft wel eens rondgereden op een houten paard of koets bij de carrousel naast Hôtel de Ville (het stadhuis). Er zijn ook moderne draaimolens: in Jardin des Plantes kunnen de kinderen kiezen uit uitgestorven dieren zoals dodo’s en dino’s om op te zitten en in de draaimolen in Parc Monceau uit onderzeeërs of luchtballonen. In het Frans heet een draaimolen trouwens een ‘manege’.

 2. De metro besturen

  Twee metrolijnen in Parijs zijn onbemand: lijn 1 en lijn 14. Hartstikke leuk om met je kind zo’n metro te nemen. Zorg dat je helemaal vooraan staat op het perron zodat jullie helemaal vooraan kunnen zitten in de metro. Met een beetje fantasie kan je kind doen alsof hij de bestuurder is en de metro door de eindeloze tunnels naar stations als Madeleine, Pyramides en Chatelet loodsen.

 3. Spelen bij de Eiffeltoren

  Het langgerekte park ten zuiden van de Eiffeltoren is niet alleen ruimtelijk genoeg voor kinderen om uit te razen, er zitten ook meerdere speeltuinen. Die bij Avenue Anatol heeft een zandbak en cafeetje. Zo kun je rustig onder het genot van een koffie het uitzicht op dat iconische bouwwerk in je opnemen terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken.

  Hier vind je nog 5 must-sees in Parijs en hoe je ze leuk maakt voor kinderen.

Beeld: Shutterstock