Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom zijn Nederlandse kinderen zo gelukkig?

Nederlandse kinderen zijn een van de gelukkigsten ter wereld. En echt niet alleen als ze een ijsje krijgen.

Work & play

Meer dan de helft van alle twee- en driejarige kinderen ging in 2015 naar de opvang. Gemiddeld gaan ze 850 uur per jaar, wat neerkomt op 17 uur per week. Daarnaast is tijd met het gezin ook belangrijk: veel gezinnen hechten waarde aan samen eten en uitjes in het weekend. Bron: CBS

Advertentie

Blij ei

De Wereldgezondheidsorganisatie deed in 2015 onderzoek naar het geluksgevoel van kinderen over de hele wereld. Nederlandse kinderen behaalden de vierde plaats. Jongens blijken over het algemeen gelukkiger dan meisjes. Waarom Dutchies zo goed in hun vel zitten? Ze hebben veel vriendjes, gaan graag naar school, de relatie met hun ouders is goed en ze voelen zich gezond. En, last but not least: nergens in Europa wordt – door kinderen – zo vaak ontbeten als in Nederland. 
En dat dat soms met hagelslag is, helpt vast ook.

Op z’n Hollands

Die gelukkige kinderen komen niet zomaar ergens vandaan, ze komen van blije ouders. Volgens Unicefs World Happiness Report 2015 staan Nederlanders 
op de 7e plaats van gelukkigste mensen ter wereld.

Van alles wat

Nederland is een vrij en tolerant land. Afkomst, religie en seksuele voorkeur: 
in Nederland woont een leuke mix van mensen. 
Van Australiërs tot Zambianen: ons land telt heel wat culturen. Amsterdam is zelfs de stad met de meest verschillende nationaliteiten ter wereld, namelijk 177.

Papa-dag

Veel Nederlandse ouders geven aan een goede balans tussen werk en thuis gevonden te hebben. 68% van de vrouwen werkt parttime. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat Nederland binnen Europa koploper is in deeltijdwerk. Maar ook steeds meer vaders werken vier dagen per week en hebben een ‘papa-dag’.

En de hond ernaast

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg: dat is een beetje het motto van ons Nederlanders. Maar zo gewoon vinden ze ons in andere landen helemaal niet. Met drie kinderen op één fiets, twee boodschappentassen aan het stuur en de hond ernaast: nee, dat doen niet velen de Nederlandse ouder na. Vooral toeristen zijn onder de indruk van de bagage die de Nederlandse op haar fiets meeneemt.

KIJK OOK: Nederlandse moeder met 3 kinderen op de fiets gaat viral

Relax, mam

Nederlandse moeders zijn de 
meest relaxte in de wereld. Dat schreef de Australische Mihal Greener eind vorig 2015 in The Washington Post. ‘Nederlandse moeders houden hun hoofd koel. Of ze nu, al balancerend, meerdere kinderen op hun fiets houden of een woede-uitbarsting van een driejarige ondergaan. 
Ik moet de eerste Hollandse nog ontmoeten die haar stem verheft tegen haar kind.’ Zelf woonde Mihal 7 jaar in Nederland.

Dik tevreden

Uit een onderzoek van Hippe-Geboortekaartjes en Babyblog blijkt dat Nederlandse moeders hun zwangerschap gemiddeld een 7,1 geven. Gelderse moeders zijn met een 7,4 het gelukkigst. Het laagste cijfer komt van de Groningse 
en Limburgse moeders, maar met hun gemiddelde 
van 6,8 zijn ook zij nog altijd dik tevreden.

MEER LEZEN?