Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De positieve kanten én uitdagingen van single ouderschap

In je eentje voor een kind zorgen is aanpoten. Je kunt geen taken en kosten verdelen of grote beslissingen samen maken. Toch heeft het ook voordelen om alleenstaande ouder te zijn. Wat dacht je van de supersterke band die je met je kind opbouwt? Dit zijn de positieve en mindere kanten op een rij plus tips om het single ouderschap nóg beter aan te pakken.

Advertentie

Het single ouderschap is voor de één een bewuste keuze en voor de ander een noodgedwongen situatie. Feit is dat alleenstaande ouders niet per definitie zielig of achtergesteld zijn.

Positieve kanten single ouderschap

 1. Sterke ouder-kindrelatie
  Doordat je veel tijd alleen met je kind doorbrengt, bouwen jullie samen aan een unieke, ijzersterke band. Dit geldt zowel voor ouders die de zorg verdelen (en dus los van elkaar veel tijd alleen met hun kind doorbrengen) als voor ouders die er alleen voor staan.
 2. Steun uit de gemeenschap
  Kinderen met alleenstaande ouders krijgen vaak veel steun van mensen uit hun omgeving. Vrienden van de ouders of familieleden als ooms, tantes, opa’s of oma’s spelen een extra belangrijke rol in het leven van het kind. Tip: oppasoma en -opa, zo wordt het een succes.
 3. Gedeelde verantwoordelijkheid
  Grote kans dat je kind af en toe helpt in het huishouden en meer verantwoordelijkheid voelt met betrekking tot huiswerk, hobby’s en opruimen/omgaan met zijn spullen dan leeftijdsgenoten. Af en toe wat taken verdelen is lang zo slecht nog niet. Checklist: dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes per leeftijd.
 4. Geen overleg nodig
  Alle beslissingen rondom je kind en je leven kun je zelf nemen, zonder – soms – tot in den treuren te hoeven overleggen. Dat scheelt een hoop gedoe en gekibbel. De opvoeding is eenduidig, want jij bepaalt. Dat is voor een kind overzichtelijk en duidelijk. Je kind kan dus ook geen ouders tegen elkaar uitspelen, wat ook rust geeft in huis. Nog een voordeel: met één ouder krijgt een kind niet het slechte voorbeeld en de stress mee van twee ouders die het niet met elkaar eens zijn en veel ruziën. Hierdoor zal het kind zich veiliger voelen in zijn leefomgeving.
 5. Veel tegemoetkomingen
  De overheid stimuleert het werken van alleenstaande ouders met allerlei toeslagen en maakt het daardoor zo laagdrempelig mogelijk om te gaan of te blijven werken. Als werkende alleenstaande ouder, heb je recht op allerlei financiële tegemoetkomingen als het kindgebonden-budget, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat wordt (los van de kinderbijslag) niet automatisch op je bankrekening bijgeboekt, dus je moet er zelf even goed induiken. Check voor meer informatie: RijksoverheidLees ook: Co-ouderschap, dit moet je financieel en juridisch regelen
 6. Me-time
  Voordeel voor jou: als je kind naar bed of uit logeren is, heb je alle tijd voor jezelf. Er is geen partner die zit te wachten tot hij geëntertaind wordt of een zwaar gesprek kan beginnen. Nu kun je echt iets helemaal voor jezelf doen: een nieuw seizoen van je favoriete serie kijken, in bad gaan, een goed boek lezen of inspirerende podcast luisteren. Zo laad je weer een beetje op.

Uitdagingen single ouderschap

 1. Geen overbodige luxe
  De meeste alleenstaande ouders moeten hard werken om alle kosten van het huishouden en de opvoeding van de kinderen te kunnen dragen. Je zult zo nu en dan dingen moeten laten uit financiële overwegingen. Dure sporten, vliegvakanties, designerkleding en een extra studie zijn vaak even geen optie.
 2. Te veel ballen
  Misschien ben je niet altijd tevreden over de tijd en aandacht die je je kind kunt geven, omdat je zoveel verantwoordelijkheden moet dragen. Dan heb je na een lange werkdag geen tijd gehad om vers te koken, je bent te moe om nog vol energie mee te spelen of zelfs prikkelbaar.Lees ook: Tips van single moeders voor single moeders
 3. Scheidingsperikelen
  Als je door een scheiding alleenstaande ouder bent geworden, zal je kind nog een tijd aan de nieuwe situatie moeten wennen. Misschien heeft hij ook nog last van de vele ruzies voorafgaand aan de scheiding en de manier waarop jullie relatie is verbroken. Zeker als je ex-partner besluit minder of helemaal niet meer voor jullie kind te willen zorgen.
  Tips: zo voorkom je een vechtscheiding.
 4. Aandacht tekort
  Misschien mis je vanwege je drukke schema de tijd en energie om je kind alle affectie te kunnen geven waar hij naar verlangt. Als hij aandacht tekort komt, kan dit invloed hebben op zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. En dat kan later weer invloed hebben op relaties die hij zelf krijgt. Je kunt niet meer doen dan je best, maar het kan al veel verschil maken als je even extra stilstaat bij goed gedrag of goede prestaties van je kind. Dat kost nauwelijks tijd en is een boost voor zijn zelfvertrouwen. Belonen hoeft niet (altijd) met cadeautjes: een knuffel en je onverdeelde aandacht zijn veel waardevoller. Lees ook: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind mee te vergroten.
 5. Eenzaamheid
  Bijna alle alleenstaande ouders krijgen ermee te maken: eenzaamheid. Niemand hebben om de lasten mee te delen is één, maar ook de leuke momenten niet samen kunnen beleven kan soms behoorlijk eenzaam en verdrietig zijn. Zeker ook wanneer je partner is overleden.

Tips voor alleenstaande ouders

 1. Ga voor quality time
  Probeer de tijd die je met je kind doorbrengt goed te besteden. Zorg voor een dagelijkse routine met een vaste bed- en wektijd om je kind wat extra zekerheid te bieden. Leg je telefoon weg als jullie samen zijn en geef echt je aandacht. Al is het maar een halfuurtje per dag.
 2. Hou je zorgen voor jezelf
  Zorg dat je je financiële zorgen, stress op het werk of datingleed niet afreageert op je kind. Laat hem in ieder geval weten dat het niet door hem komt dat je je zo voelt. Af en toe iets uitleggen in kindertaal kan geen kwaad, zeker wanneer hij zelf vragen stelt. Maar benader je kind niet als de partner die nu ontbreekt door al je problemen te delen. Daarmee leg je te veel druk op zijn schouders. Meer lezen: Zo verwerken kinderen een echtscheiding
 3. Geef onvoorwaardelijke liefde
  Ben je gescheiden of is je partner overleden? Geef je kind dezelfde liefde, steun en bescherming als voorheen. Geef hem vertrouwen en het gevoel dat je er onvoorwaardelijk voor hem bent. Laat merken dat je trots op hem bent en probeer wat extra aandacht te geven. Praat met hem onderweg naar school en tijdens het eten. Zing liedjes, speel gekke spelletjes. Toon oprechte belangstelling: laat je kind dingen op zijn manier en in zijn tempo vertellen en luister écht. Knuffel zoveel mogelijk. Vertel hoeveel je van hem houdt. En wees af en toe ook eens niet die serieuze ouder van wie hij van alles moet.
 4. Stel duidelijke grenzen
  Je hebt geen partner om je achter te verschuilen, dus je zult zelf moeten zorgen voor structuur en je eigen grenzen moeten stellen. Beloon je kind wanneer hij iets goed doet en negeer verkeerd gedrag. Spreek duidelijke taal. Maak huisregels met betrekking tot opruimen, eten, drinken en bedtijd. Lees ook: 10 tips voor alleenstaande ouders, die het leven makkelijker maken
 5. Bewaak je financiële plaatje
  Probeer goed zicht te krijgen en houden op je inkomsten en uitgaven. Zeker als je (regelmatig) geldzorgen hebt. Kijk hoe je hier verbetering in kunt brengen. Check deze 7 slimme budgettips voor single ouders.
 6. Creëer een vangnet
  Probeer een vaste groep om je heen te verzamelen van familieleden, vrienden en andere ouders waar je op kunt bouwen. Misschien zijn er meer alleenstaande ouders die jij op jouw beurt af en toe uit de brand kunt helpen met wat extra uurtjes oppas. Mooi meegenomen: deze volwassenen vormen weer extra rolmodellen voor je kind.
 7. Dag schuldgevoel!
  Voel je je schuldig omdat je meer met je kind zou willen ondernemen? Of omdat je je kind niet alles kunt geven wat je zou willen? In plaats van dat schuldgevoel te voeden, kun je beter focussen op de dingen die je wél voor elkaar krijgt. Kijk eens naar wat je allemaal in je eentje bewerkstelligt. Er zijn zoveel redenen om trots op jezelf te zijn.
 8. Blijf positief
  Hoe zwaar je het soms ook hebt, hoe moe je soms ook bent, hoe lastig het ook is om de eindjes aan elkaar te knopen, hoe teleurstellend je dates ook mogen zijn: houd de moed erin. Je hebt zoveel moois om elke dag weer voor te knokken.

Lees ook: Co-ouderschap: 12 tips voor gescheiden ouders

Ouders van Nu product – Leren luiertas cognac

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu