Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 moeders onthullen hun gouden tip tegen bevallingspijn (zónder medicatie)

Ben je hoogzwanger? Dikke kans dat je reikhalzend uitkijkt naar de geboorte van je baby. Maar die bevalling... tja, dat is een dingetje. Vijf moeders vertellen hoe zij op een (natuurlijke) manier de pijn draaglijk maakten. Doe er je voordeel mee!

1. ‘De verloskundige lag in een deuk toen ze me met al die naaldjes zag liggen’

Tineke (35) is moeder van twee dochters en een zoon. Ze gaf zichzelf acupunctuur tijdens haar laatste bevalling.

Advertentie

‘Mijn tweede bevalling was heel heftig, ik raakte voor mijn gevoel alle controle kwijt. Bij de geboorte van mijn derde wilde ik dat voorkomen en ging ik vooraf naar een acupuncturist ter ontspanning. Ze zette naalden in mijn rug, draaide eraan en ik voelde alle spanning wegvloeien. Dat wilde ik ook tijdens mijn bevalling! Ze gaf me een setje mee, zodat ik het zelf kon doen tijdens de weeën. Het waren vierkante plakkers met een klein naaldje in het midden. Volgens haar zou ik me er rustiger door voelen en zou de ontsluiting makkelijker gaan. Ik kon de naaldjes ook door haar laten aanbrengen, maar dan zou ik er misschien nog weken mee moeten lopen. Ik wist immers niet wanneer ik zou bevallen. Ze tekende kruisjes waar ik ze moest zetten: bij mijn handen, armen, enkels en benen. Ook liet ze zien hoe ik het moest doen. Het voelde als een speldenprikje.

Vijf dagen later braken ’s nachts mijn vliezen. Toen ik al mijn naaldjes had gezet, was ik helemaal kalm. De verloskundige lag in een deuk toen ze me helemaal onder de naaldjes aantrof. Maar het voegde echt wat toe. De vorige keren had ik tegen het einde van de bevalling het gevoel dat ik niet meer kon. Nu was dat anders. Na drie keer persen was onze zoon er. Toen ik de naaldjes eruit haalde, zag je alleen in mijn handen wat mini-gaatjes waar ik het hardst had gedrukt. Deze bevalling was zoveel relaxter dan de vorige.’

Meer lezen: Hoe werkt acupunctuur tijdens de zwangerschap en bevalling?

2. ‘Door de cursus HypnoBirthing kreeg ik zin in de bevalling’

Cindy (31) is moeder van een zoon en een dochter. Zij deed de cursus HypnoBirthing voor haar tweede bevalling.

‘Mijn eerste en mijn tweede bevalling waren fysiek hetzelfde, maar mentaal heel verschillend. Fysiek gezien was de bevalling van mijn oudste zoon briljant: het gebeurde thuis en ging heel snel. Maar ik was wel angstig. Ik wilde de tweede bevalling bewuster meemaken en rustiger zijn. Samen met mijn vriend volgde ik een cursus HypnoBirthing. Het idee is dat je je lichaam compleet ontspant en je baarmoeder het werk laat doen. Tijdens de cursus kreeg ik een cd mee met allerlei positieve stellingen over bevallen. ‘Je lijf kan het’, was de boodschap. Die heb ik de laatste weken van mijn zwangerschap dagelijks geluisterd. Het klinkt misschien gek, maar daardoor kreeg ik echt zin in de bevalling.

Toen het zover was, heb ik ook die cd opgezet. En de diepe ademhaling gebruikt die zo kenmerkend voor HypnoBirthing is. Het werkte: tot zeven centimeter ontsluiting waren de weeën onaangenaam, maar niet pijnlijk. Zo anders dan bij mijn eerste bevalling, toen ik me verzette tegen de weeën. Volgens de verloskundige zag het er heel sereen uit. De bevalling was een hele mooie ervaring.’

Lees ook: Alles over ontspannen bevallen met hypnobirthing

TIP! Met deze fijne boeken ga je goed voorbereid de bevalling in

Natuurlijke pijnbestrijding

3. ‘Dankzij mindfulness was ik alleen met mijn baby bezig’

Joyce is moeder van een dochter en een zoon. Bij de bevalling van de jongste heeft ze met mindfulness de pijn verzacht.

‘Beide geboortes waren de mooiste dagen van mijn leven, maar de tweede was extra natuurlijk. Ik heb voor die bevalling een cursus ‘mindful birthing’ gedaan, omdat ik het anders wilde aanpakken dan bij de eerste. Bij de geboorte van mijn oudste kreeg ik zo’n pompje met remifentanil, een soort morfine. Achteraf denk ik dat de bevalling daardoor stilviel. Daarom besloot ik het bij de tweede anders te doen. Mijn man en ik gingen op cursus. We deden ontspanningsoefeningen en moesten thuis ook mediteren.

Mindfulness betekent dat je met je aandacht in het nu bent en dat je de situatie accepteert zoals hij is. Bij mindful bevallen concentreer je je op het proces in je lichaam. Ik heb dan ook aan het ziekenhuispersoneel gevraagd om zo min mogelijk te praten. Tijdens de bevalling voelde ik me door de oefeningen extreem rustig. Later hoorde ik dat mensen niet eens aan me konden zien dat ik een wee had. Tijdens mijn eerste bevalling kletste ik gewoon tussen de weeën door. Daardoor kon ik niet bijkomen van de pijn. Doordat ik bij de tweede alleen met mezelf en de baby bezig was, kwam ik wel tot rust.’

Lees ook: Mindfulness tijdens je zwangerschap

4. ‘Dit gaf me een gevoel dat ik zelf iets tegen de pijn kon doen’

Roos (32) is moeder van een zoon van drie en een zoon van vier maanden. Zij verlichtte bij beide bevallingen de pijn met de GeboorteTENS, een apparaat dat elektronische prikkelingen geeft.

‘Toen ik zwanger was van mijn eerste kind tipte een vriendin me om de GeboorteTENS te gebruiken. Ik wilde geen andere pijnstilling, omdat medicijnen in je bloedbaan komen en zo ook naar je baby gaan. Bovendien kun je heel wazig worden van morfine-achtige medicijnen en moet je aan een monitor. Dat wilde ik niet. Toen ik ’s nachts weeën kreeg en de pijn pittig werd, heb ik mijn vriend de TENS laten pakken. Vier plakkertjes gingen op mijn rug en het apparaatje onder mijn kleding. Ik kon hem zelf bedienen en aanzetten tijdens een wee. Het geeft een trilling en dat leidt af van het gevoel in je buik. Het masseert en geeft een soort vibratie die de kramp verzacht. Bovendien had ik er ook steun aan. Het gaf me het gevoel dat ik iets aan de pijn kon doen. Bij mijn tweede bevalling heb ik dan ook weer de TENS gebruikt.’

Lees hier meer over weeën verlichten met TENS.

5. ‘Door het warme water kon ik me echt ontspannen’

Fabienne (31) is moeder van drie kinderen. In bad kon zij de weeën goed aan.

‘Ik weet niet waarom, maar ik heb altijd al geweten dat ik in het water wilde bevallen. Bij de eerste ging ik in bad zodra de weeën heftiger werden. Ik dacht dat het nog uren zou duren, maar ik bleek al persdrang te hebben. Ik schrok even, maar door het bad kon ik ontspannen. Het water is lekker warm en het maakt je gewichtloos. De theorie is dat je bloeddruk daardoor daalt en je meer endorfine aanmaakt. Bovendien maakt het water je huid soepel, waardoor je minder snel uitscheurt.

Voor de baby is het ook fijn: de overgang naar een buitenwereld vol licht en geluid is minder groot als hij of zij onder water wordt geboren. Bij mijn derde kind kon ik niet in bad, omdat het een medische bevalling in het ziekenhuis was. Ik moest toen echt mijn best doen om te ontspannen, terwijl dat bij de andere geboortes vanzelf ging. Het mooiste aan een badbevalling vind ik het moment erna: ik dobberde nog een uur met mijn pasgeboren baby in het warme water, heel bijzonder.’ Hier meer info over bevallen in bad.