Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mobiele app als anticonceptie steeds populairder

De anticonceptiepil is één van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen tegen een zwangerschap. Toch gaan al die hormonen steeds meer vrouwen tegenstaan. De Zweedse nucleair fysicus Elina Berglund heeft daarom een mobiele app ontwikkeld die net zo betrouwbaar zou zijn als de pil.

Het klinkt misschien een beetje gek, een app als anticonceptiemiddel. Toch wordt hier steeds meer gebruik gemaakt: maar liefst een half miljoen vrouwen in 160 verschillende landen gebruiken de app Natural Cycles om zich te beschermen tegen een zwangerschap.

Advertentie

Hoe werkt het?

Natural Cycles werkt op basis van het dagelijks meten van je lichaamstemperatuur. Je legt iedere dag een thermometer onder je tong om je temperatuur te meten, en voert het resultaat toe aan de app. Een speciaal algoritme berekent vervolgens of je die dag vruchtbaar bent en of je onbeschermde seks kunt hebben, of niet. Je lichaamstemperatuur is namelijk tijdens en na de eisprong iets hoger dan de rest van de maand.

Oude methode

Deze methode is niet per se nieuw, maar de app maakt het bijhouden van je vruchtbare dagen wel veel gemakkelijker. Met behulp van een algoritme toont het per dag een rood of groen bolletje: rood voor vruchtbare en groen voor niet-vruchtbare dagen.

Betrouwbaarheid

Het klinkt misschien een beetje eng om te vertrouwen op een algoritme als voorbehoedsmiddel. Toch heeft de Duitse gezondheidsinspectie nu op basis van een klinisch onderzoek bewezen, dat de app even betrouwbaar is als reguliere anticonceptie zoals de pil.

Waarom niet gewoon de pil?

Nu is natuurlijk het slikken van de pil ook redelijk eenvoudig, maar de populariteit van dit anticonceptiemiddel is de laatste jaren flink afgenomen. Volgens hoogleraar Bart Fauser heeft dit vooral te maken met de bijwerkingen. ‘Vrouwen voelen zich er niet honderd procent goed bij en lezen in de krant meer over de risico’s en bijwerkingen,’ zo vertelt hij aan de Volkskrant.

Kanttekening

Hoewel er vanuit de markt genoeg vertrouwen is in de nieuwe app (in een tweede investeringsronde werd maar liefst vijfentwintig miljoen euro opgehaald), heeft hoogleraar Fauser zo zijn twijfels. ‘Het is een beduidend minder betrouwbare methode dan bijvoorbeeld de pil.’ Hij vindt het hoog tijd voor een compleet nieuw voorbehoedsmiddel. ‘Een methode die gerichter werkt.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Beeld: Facebook Natural Cycles