Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze cartoons tonen de 'enge gedachtes' die bij het moederschap horen

De babyblues, kraamtranen of een postnatale depressie. Veel nieuwe moeders kampen na hun bevalling met onzekerheden en angsten. Erover praten is soms lastig. Om dat taboe te doorbreken brengen deze cartoons herkenbare 'enge gedachtes' tot leven.

Advertentie

Karen Kleiman is oprichter van The Postpartum Stress Center en expert op het gebied van mentale gezondheid. Ze wil het taboe op een postnatale depressie en angstgedachten bij moeders doorbreken en maakte daarom samen met illustrator Molly McIntyre een aantal cartoons. Het zijn de visuele vertalingen van de ‘enge gedachtes’ die moeders anoniem konden inzenden tijdens haar campagne #speakthesecret.

Langer last

De striptekeningen laten volgens Kleiman de onuitgesproken gedachten zien, waar veel nieuwbakken moeders mee worstelen. Ze hoopt dat moeders hierdoor aangemoedigd worden zich open te stellen voor hun gevoelens en hulp te zoeken. ‘Ondanks de recente aandacht voor postnatale depressies en angst is het nog steeds een taboe om negatieve gevoelens en gedachtes over het moederschap te uiten,’ zegt ze. ‘Enorme schuldgevoelens en de angst dat er iets fundamenteel mis met hen is, weerhoudt vrouwen ervan hierover te praten. Maar dat zorgt er alleen maar voor dat ze hier langer last van houden.’

Advertentie

 

Gebundeld

Kleiman en McIntyre hebben hun strips gebundeld in het boek Good Moms Have Scary Thoughts: A Healing Guide to the Secret Fears of New Mothers. De strips hierin illustreren alles, van een moeder die onzeker is tot een nieuwe moeder die haar lichaam probeert te accepteren nadat ze haar baby heeft gekregen. Daarnaast biedt het ook begeleiding. Zo legt Kleiman uit waarom lezers dergelijke gevoelens kunnen ervaren en wat ze kunnen doen om ze te bestrijden. Ook is er een interactieve gedeelte, waarbij lezers vragen moeten beantwoorden en nuttige ideeën kunnen noteren. Zo wordt er aan lezers bijvoorbeeld gevraagd om drie mensen op te schrijven die ze in vertrouwen kunnen nemen.

Het boek ‘Good Moms Have Scary Thoughts’ is vanaf 1 maart ook in Nederland te verkrijgen.

Bron Huffington Post Beeld: Karen Kleiman/ Molly McIntyre