Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze moeder laat haar pasgeboren baby geen luiers dragen, en wel om déze reden

Blogger Cindy Lever heeft een baby van twee weken oud. Nu zou je misschien denken dat haar kasten uitpuilen met voordeelpakken luiers, maar het tegendeel is waar: Cindy’s dochtertje heeft namelijk nog nooit een luier gedragen.

De reden hiervoor? Volgens Cindy is haar baby prima in staat om zélf aan te geven wanneer ze moet plassen of poepen. De kersverse moeder handelt volgens de zogeheten Eliminatie Communicatie-methode (EC-methode).

Advertentie

Geluidjes en bewegingen

De gedachte achter deze methode is dat baby’s signalen afgeven als ze moeten poepen of plassen. Dit doen ze door bijvoorbeeld geluidjes of bepaalde bewegingen te maken. Aan ouders vervolgens de taak om op zo’n moment naar een wc of wasbak te hollen om je kind daar zijn behoefte in te laten doen.

Goed opletten

‘De meeste mensen geloven niet dat een baby kan aangeven dat hij moet plassen of poepen’, vertelt Cindy. ‘Maar ze kunnen ons ook laten merken dat ze moe of hongerig zijn, of krampjes hebben. Als we goed opletten kunnen we ook aan ze aflezen dat ze naar de wc moeten.’

Gewenning

Deze vaardigheid zou al binnen zes maanden verdwijnen als je je baby luiers aantrekt, aldus Cindy. ‘Baby’s zijn eigenlijk net als volwassenen: ze willen zichzelf niet vies maken. Maar als de signalen die ze voor plassen en poepen afgeven worden genegeerd, wennen ze aan een luier.’ En juist met die gewenning zou je het zindelijk worden van je baby tegenwerken, beweert de moeder.

Tips om te beginnen

Volgens Cindy kun je het beste met deze methode beginnen nadat je kindje wakker is geworden. ‘Wij volwassenen moeten ook vaak naar de wc zodra we wakker zijn, en bij baby’s is dit niet veel anders. Een ander goed moment om naar de wc te gaan is zodra je baby klaar is met eten.’

Midden in de nacht

Maar hoe doe je dit nu in de nacht? Volgens Cindy is dat niet zo moeilijk. ‘Als mijn dochtertje ’s nachts een beetje begint te kronkelen en wiebelen in haar slaap, weet ik dat ze naar de wc moet. Ik pak haar dan voorzichtig op en neem haar mee naar de wasbak waar ze vervolgens een plasje doet. Vervolgens voed ik haar nog even, en breng ik haar weer direct naar bed.’

Woordjes

Om ervoor te zorgen dat haar baby zo snel mogelijk zindelijk wordt, gebruikt Cindy tijdens het plassen of poepen van haar baby de woorden ‘wee, wee’ en ‘poo, poo’. De moeder hoopt dat haar dochter aan de hand hiervan zal begrijpen wanneer ze wel en niet haar behoefte kan doen.

BEKIJK OOK: In deze video legt Cindy meer uit over de EC-methode

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Kidsspot.com.au – Beeld: