Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Deze opvoedstijl kan depressie bij kinderen veroorzaken'

Als ouder wil je altijd het beste voor je kind. Hier en daar geef je je kind een duwtje in de goede richting, help je met keuzes maken en wil je hem behoeden voor fouten. Maar nu blijkt dat een meer bemoeizuchtige opvoeding de kans op een depressief kind vergroot.

Advertentie

Een grote oorzaak van depressie onder jongeren is de angst om niet aan de verwachtingen van de ouders te voldoen. Als de lat hoog ligt, stijgt ook de angst om te falen en worden symptomen van depressie zichtbaar. Kinderen zijn bang om fouten te maken en creëren een ongezonde vorm van perfectionisme. Een stimulerende of aanmoedigende ouder is uiteraard nooit verkeerd, maar zoek de balans, push niet en laat je kind ook fouten maken. Daar leert hij van.

3 tips voor aanmoedigende ouders die de boel binnen de perken willen houden:

  1. Realistische doelen
    Iedereen heeft zijn eigen talenten en ondanks het rotsvaste vertrouwen in je kind, kun je niet verwachten dat het overal in uitblinkt. Maak daarom realistische, haalbare doelen. Zo kan je kind zich ontwikkelen en verbeteren. Dit geeft zijn zelfvertrouwen een boost.
  2. Vier prestaties
    Zelfs de kleinste successen voelen als een overwinning als ze worden erkend en gevierd. Je kind heeft er hard voor gewerkt en zal zich daarna extra gemotiveerd voelen om een nieuwe prestatie neer te zetten.
  3. Volgende keer beter
    Leren gebeurt met vallen en opstaan. Een eerste optreden, idee of ander project zal de eerste keer misschien niet een doorslaand succes zijn, maar leer je kinderen om niet gelijk op te geven. Maak af waar je aan begonnen bent. Heeft je kind zich voor de volle 100 procent ingezet, maar gaat het toch niet naar zijn wens? Push hem dan niet en laat het gaan. Volgende keer beter.

MEER LEZEN?

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: JAN/Journal of Personality – Beeld: Shutterstock

Advertentie