Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze slimme tool weet waarom je baby huilt

Als kersverse ouder is het soms lastig om erachter te komen waarom je baby precies huilt. Wetenschappers beweren nu dat ze een nieuwe tool hebben ontwikkeld die de verschillende huiltjes van baby's betrouwbaar kan interpreteren.

Advertentie

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft met behulp van artificiële intelligentie (AI) een tool ontwikkeld die de verschillende huiltjes van baby’s kan detecteren en interpreteren. Het systeem zou onderscheid kunnen maken tussen normale huiltjes veroorzaakt door honger, een vieze luier of het verlangen naar lichamelijk contact, en het huilen van een baby als teken dat er iets ongewoons aan de hand is, zoals pijn of ziekte.

Lees ook: Onderzoek: ‘Slim bedje’ kan huilbaby’s net zo goed troosten als ouders’

Taal

‘Voor een pasgeboren baby is huilen een soort speciale taal. Zo is er uit de verschillende huilgeluiden veel informatie te halen over de gezondheid van de baby’, vertelt Lichuan Liu, een van de onderzoekers en universitair hoofddocent aan de Northern Illinois University. Veel ouders zijn – op den duur – ook in staat om de verschillende huiltjes van baby’s te interpreteren, omdat ouders de gemeenschappelijke kenmerken bewust en onbewust oppikken.

Lees ook: Dunstan Babytaal: de geheime taal van je pasgeboren baby

Minder druk

Toch kan een huilende baby ouders onzeker maken. Ook voor zorgprofessionals blijft het lastig om de verschillende huiltjes van elkaar te onderscheiden. Daarom hopen de onderzoekers dat ze met de AI-tool ouders en verzorgers gerust kunnen stellen en dat het ook professionals in de zorg zal helpen. ‘Het ultieme doel is gezondere baby’s en minder druk op ouders en verzorgers’, zegt Liu.

Lees ook: 8 feitjes die je nog niet wist over huilende baby’s

Alexa

Vooralsnog werkt het systeem alleen nog maar met Alexa, de virtuele assistent van Amazon. Alexa is vergelijkbaar met Siri van Apple en Google Assistent. Omdat Alexa in tegenstelling tot Google Assistant en Siri nog geen Nederlands spreekt, zul je – als de tool daadwerkelijk beschikbaar wordt – dus nog wel in het Engels moeten communiceren: ‘Alexa, why is my baby crying?’

Advertentie

Bron: dpa international Beeld: Shutterstock