Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze vader ging viraal met de eerste honderd woorden van zoon

Jon Jivan, een vader uit het Amerikaanse Ohio, hield in een grafiek de eerste woorden van zijn zoon Elliot bij. Omdat het superinteressant is om te zien welke woorden op welk moment komen, gingen zijn resultaten viraal.

Advertentie

Grafiek

Met acht maanden zei Elliot voor het eerst ‘uh-oh’. Twee maanden later kwam voor het eerst ‘dada’. En zo rond zijn eerste verjaardag zei hij ‘momma’. Daarna kwamen in rap tempo ‘cheese’, ‘yahtzee’, ‘potty’ en ‘elbow’ in zijn vocabulairelijst. Vader Jon hield het allemaal gedetailleerd en geordend bij in een grafiek. Zo is nu dus duidelijk te zien welke woorden zijn zoon op welk moment voor het eerst uitsprak. Nou ja, duidelijk… het staat in de grafiek piepklein opgesomd.

grafiek woordjes

Vocabulaire baby

Hij postte de grafiek op de website Reddit. Daar ontstond al snel een discussie onder ouders: is dit echt het vocabulaire van deze baby, of is het wat de vader dácht te horen? Jon reageerde hier gevat op: ‘Het waren echt woorden die in een bepaalde context werden uitgesproken. En ze moesten zowel door mijzelf als door mijn vrouw goed gehoord zijn voordat ze in de grafiek mochten. Ik ging niet voor de perfecte uitspraak, maar ik rekende 75% wel goed.’

Spraak

Door de spraak van zijn baby zo goed bij te houden, kon vader John ook precies zien wanneer hij welk woord had opgepikt. Sommige woorden waren duidelijk afkomstig uit de Disney-boekjes die aan Elliot werden voorgelezen bij het naar bed gaan, of uit het Disney-yahtzeespel dat de familie vaak speelt.

Advertentie

Baby nummer twee

Jon is van plan om de grafiek tot Elliot’s tweede verjaardag vol te houden. Elk nieuw woord zal hij erin noteren. Vanaf mei moet hij overigens twee grafieken gaan bijhouden, want dan wordt hij voor de tweede keer vader. Baby nummer twee krijgt uiteraard zijn eigen grafiek. Wij zijn nieuwsgierig of dat net zo’n woord-wizzard wordt als zijn grote broer Elliot. Wordt hopelijk vervolgd…

MEER LEZEN?

Auteur: Merel Brons – Bron: The BumbReddit – Beeld: Shutterstock