Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dikke kinderen pesten vaker

Te dikke kinderen die worden gepest, pesten ook vaker terug. Vooral kleuterjongetjes met overgewicht ageren tegen ‘slanke’ leeftijdsgenootjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en de GGD.

Advertentie

Fysiek pesten

‘Dikke jongens hebben twee keer zoveel kans om zelf te gaan pesten’, zegt onderzoekster Pauline Jansen. Het gaat dan vooral om fysiek pesten: ‘Deze jongens gooien hun gewicht in de strijd’.

Exact oorzaak

Het exacte verband tussen pesten en zwaarlijvigheid bij kleuters is volgens Jansen niet bekend. ‘Worden ze gepest omdat ze te zwaar zijn of gaan ze te veel eten en niet meer bewegen omdat ze gepest worden? We weten niet wat wat veroorzaakt’.

Werken antipestprogramma’s adequaat?

Het meest opvallende is dat het om zulke jonge kinderen gaat. Jansen: ‘De huidige antipestprogramma’s worden gebruikt bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school. Het is de vraag of deze programma’s ook effectief zijn bij kleuters.’

Tienduizend kinderen

De resultaten zijn afkomstig uit een langlopend onderzoek vanuit het Erasmus MC naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van tienduizend kinderen in de regio Rotterdam.

Advertentie

26 augustus 2014 – Auteur: Suzanne de Goeij – Bron: ANP – Foto: iStock