Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze dingen moet je nóóit tegen de juf van je kind zeggen

Ouders worden steeds mondiger en dat resulteert soms in niet al te gezellige tienminutengesprekken. Deze dingen kun je er in elk geval beter niet uitflappen tegen de juf van je kind...

Advertentie
 1. Het lijkt me heerlijk om kleuterjuf te zijn. Lekker knutselen en een beetje zingen.

  Goed bedoeld misschien, maar best denigrerend voor een kleuterjuf. Haar werk bestaat uit meer dan knutselen en liedjes zingen. Ze moet bijvoorbeeld veel voorbereiden voor een dag. Denk aan spelactiviteiten, opdrachten, thema’s bedenken, Engelse les. Alles met het doel om de ontwikkeling van je kind te stimuleren op allerlei belangrijke gebieden.

  Lees ook: 9x redenen voor een ode aan de kleuterleraar

 2. Ik vind dat mijn kind wel erg veel huiswerk krijgt, kan het wat minder?

  Helaas heeft een juf weinig te zeggen over de hoeveelheid huiswerk die ze opgeeft. Ze moet zich aan de lesstof houden en daar horen nu eenmaal bepaalde opdrachten bij. Extra veel huiswerk betekent voor de juf ook extra veel nakijkwerk. Ga er dus maar van uit dat ze niet onnodig veel opdrachten zal meegeven, maar alleen het noodzakelijke.

 1. Waarom staken leraren zo vaak? Jullie hebben korte werktijden en lange vakanties.

  Als je wel eens een dag op meerdere kinderen hebt gepast, weet je dat je daar best afgepeigerd van wordt. Moet je je voorstellen hoe een juf zich voelt na een dag met minstens twintig kinderen. En denk maar niet dat haar werkdag erop zit zodra de schoolbel gaat. Er moeten opdrachten worden nagekeken en lessen voorbereid. En ja, dat doet ze ook (deels) in de zomervakantie.

 2. Mijn zoon heeft alweer een laag cijfer, kun jij de stof niet wat beter uitleggen?

  Elke juf doet haar best om ieder kind individueel te begeleiden, zeker als ze merkt dat iemand moeite heeft met een bepaald vak. Maar realiseer je wel dat de klassen tegenwoordig groot zijn en dat de juf haar tijd over al deze kinderen moet verdelen. Sommige kinderen hebben misschien eigenlijk bijles nodig voor bepaalde vakken. Dat redt de juf gewoon niet onder schooltijd. Verder kun je je ook even afvragen of je kind écht al zijn huiswerk maakt en goed oplet, voordat je de schuld bij de juf legt.

  Lees ook: Wat als je kind niet kan stilzitten op school?

 3. Dit kan mijn kind echt nóóit gedaan hebben, dat is niks voor hem.

  Laten we eerlijk zijn: ouders zijn niet altijd even objectief als het om hun kinderen gaat. Natuurlijk wil je het liefst geloven dat jouw zoon zijn klasgenoot niet heeft geslagen, maar soms spreken de feiten voor zich. Sommige kinderen gedragen zich thuis voorbeeldig, maar kunnen zich op school (door allerlei factoren) soms flink misdragen. Hoor de juf in elk geval aan en sta open voor haar kijk op jouw kind. Ze maakt ‘m tenslotte een groot deel van de week mee.

  Bron: Shutterstock

Termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat