
Van moeder tot moeder: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede
Hoort jouw baby bij de 17% die in Nederland met een keizersnede wordt ‘gehaald’? De dochter van journalist Kate Spencer wel: het meisje kwam ter wereld via een spoedkeizersnede en dat viel allesbehalve mee, aldus Kate. Ze maakte daarom een goudeerlijk lijstje met dingen die niet per se leuk zijn om te weten, maar wel belangrijk.
1. Het is een operatie. Een echte…
Totdat ik zelf op een ijskoude operatietafel lag, had ik een redelijk nonchalante houding over de procedure. ‘Als het nodig is, neem ik gewoon een keizersnede, geen probleem,’ zei ik altijd als het onderwerp ter sprake kwam. Wat zou ik graag met een tijdmachine terugreizen om mezelf eens streng toe te spreken.
Een keizersnede is namelijk niet hetzelfde als het laten verwijderen van een splinter. Het is een operatie waarbij je buikwand wordt geopend, waarna er in je baarmoederwand wordt gesneden. Na de ingreep werd ik naar mijn kamer gereden met een stapel nietjes in mijn buik, een katheter en rare dingen om mijn voeten die bloedpropjes moesten voorkomen. Ik mocht geen vast voedsel eten voordat ik zelf kon plassen en poepen, wat uiteindelijk zo’n 24 uur na de geboorte gebeurde. En geloof me, plassen na een bevalling is veel moeilijker dan het klinkt. Ik kreeg ook nog eens last van een ‘spinale hoofdpijn’: een bijwerking van de ruggenprik die vlak voor de procedure in mijn rug werd geramd. En had ik al gezegd dat ik daarnaast ook nog moest zorgen voor een pasgeboren baby?
2. Het herstel is pittig
‘Loop niet meer dan vier blokjes om per keer,’ adviseerde mijn dokter toen ze me ontsloeg uit het ziekenhuis. Terwijl mijn man mij in een rolstoel naar buiten duwde, vervloekte ik haar vier blokjes om: ‘Weet ze soms niet hoe ver dat is?’ Het zit namelijk zo: een keizersnede doet pijn. Eenmaal thuis zit je met een verse oorlogswond én een baby aan je borst. Zelfs nadat mijn litteken was geheeld deed het nog zo’n vier tot zes maanden ongelofelijk veel pijn. Zelfs de lichtste aanraking – zoals het voetje van mijn baby terwijl ze in de draagzak zat – voelde alsof iemand mij met miljoenen naalden in mijn buik stak. Daarna voelde het nog een jaar lang verdoofd. En dan heb ik het niet eens over het feit dat het vanbinnen soms voelt als een gesuikerde ijshoorn waarin ze een schep aardbeienijs hebben gekwakt, omgeschept met allerhande toppings, want…
3. Ze verplaatsen je organen
Ja echt waar: artsen doen dit zodat ze bij de baarmoeder kunnen komen. En geloof mij: een keizersnede is vaak gruwelijker dan een horrorfilm. Mijn keizersnede was totaal onverwacht; het gevolg van een baby die zich halverwege de bevalling ineens omdraaide naar een stuitligging. Ik had geen idee wat een keizersnede precies inhield. Dus je kunt je mijn verbazing voorstellen toen ik na de bevalling sommige vrouwen van mijn zwangerschapsclub hoorde klagen over hoe hun organen ‘raar’ aanvoelden in hun lichaam. ‘Mijn organen voelen ook raar aan!’ schreeuwde ik net iets te luid (aangezien ik al weken geen ‘volwassen’ contact had gehad met iemand anders dan mijn man). Maar het was echt zo: sinds de ingreep had ik het gevoel alsof mijn organen in de verkeerde volgorde in mijn lichaam terug waren gepropt.
Meestal worden bij een keizersnede je blaas en darmkanaal aan de kant geschoven om zo bij je baarmoeder te komen. Daarbij worden ze misschien ook nog een beetje uit je lichaam getild. Omdat je eileiders aan de bovenkant van je baarmoeder zitten, krijgen ook zij soms even de buitenwereld te zien.
Check hier wat de meest voorkomende redenen zijn om via een keizersnede te bevallen zijn.
4. Een keizersnede is ook een ‘natuurlijke bevalling’
Een bevalling is een bevalling, is een bevalling, is een bevalling. Elke bevalling is ‘natuurlijk’ en er is geen ideale of perfecte manier om dit te doen. Of je kind nu ter wereld is gekomen door je vagina of door een keizersnede en met of zonder een verdovingsprik. Door er niet over te praten alsof het iets is om je voor te schamen kun je de ervaring voor vrouwen die een keizersnede ondergaan stukken beter maken. Weet je niet zeker hoe je verschillende bevallingen kunt duiden? Probeer termen als ‘vaginale bevalling’, een ‘keizersnede bevalling’ of een ‘bevalling zonder medicijnen’. Of doe aardig en hou gewoon je mond.
5. Maak er geen big deal van
Je hebt vast weleens gehoord van vrouwen die moeten ‘rouwen’ nadat ze een keizersnede hebben gehad. Nu zijn er natuurlijk vrouwen die teleurgesteld zijn omdat hun wens om een vaginale bevalling te ervaren niet is uitgekomen, maar dit betekent niet dat alle vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan ontroostbaar zijn. Sterker nog: sommige vrouwen voelen zich misschien wel sterk omdat ze de keus kregen te doen wat het beste was voor hun gezondheid en dat van het kind. Hoe dan ook: je had geen keuze, dus accepteer het en wees blij dat je baby en jij allebei gezond zijn.
Lees ook: 9x wist je dit al over een keizersnede?
6. Ook een keizersnede kan magisch zijn
Er zijn vrouwen, echt waar, die tijdens hun bevalling mediteren of ter plekke een orgasme krijgen. Vergis je niet: dit soort dingen kunnen ook gebeuren tijdens een keizersnede. Vrouwen die een geplande keizersnede ondergaan, geven bijvoorbeeld weleens aan dat ze tijdens hun bevalling graag naar bepaalde muziek willen luisteren. Zelfs als je van plan bent om vaginaal te bevallen is er altijd een kans dat je alsnog een keizersnede moet ondergaan, net zoals bij mij het geval was. Het is dus helemaal niet erg om van tevoren hier rekening mee te houden en alvast na te denken over wat je in zo’n geval het liefst doet.
Tip: 13 foto’s en verhalen die bewijzen dat ‘keizersnede-moeders’ super stoer zijn.
7. Het is soms mogelijk om volgende keer vaginaal te bevallen
Wanneer mensen horen dat ik van mijn tweede kindje vaginaal ben bevallen, valt hun mond vaak open. Toch is het echt wel mogelijk. Of je wel of niet de volgende keer weer een keizersnede krijgt, hangt af van de redenen waarom je hem de vorige keer kreeg. Wel moet je voor een volgende bevalling altijd naar het ziekenhuis, omdat er een kans is dat het litteken in de baarmoeder tijdens de bevalling scheurt.
Lees hier wat je kunt verwachten van het herstel na een keizersnede.
Bekijk ook deze video:
Bron: Cosmopolitan – Beeld: Shutterstock