Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Diploma A en B niet voldoende bij zwemmen in zee’

Op een warme dag is het heerlijk om verkoeling te zoeken aan de kust. Maar zwemmen in zee is anders dan in een zwembad. Daarvoor waarschuwt de Reddingsbrigade.

Veel ouders denken dat een kind met diploma A en B wel over de basisvaardigheden beschikt, maar dat is onvoldoende. Voor het zwemmen in zee moet je echt ‘zwemvaardig’ zijn, laat de Reddingsbrigade aan RTL Nieuws weten. Dat betekent dat je zwemdiploma A, B en C moet hebben.

Advertentie

Goede conditie van belang

Door de hoge golven en verraderlijke stromingen heb je naast de basisvaardigheden ook een goede conditie nodig. En juist die missen kinderen vaak als ze niet regelmatig zwemmen. Bij zee kan dit dan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook overschatten kinderen zichzelf vaak in zee, omdat het zwemmen toch echt anders is dan in een zwembad.

Stijging aantal verdrinkingen

Uit cijfers blijkt dat het aantal verdrinkingen en bijna-verdrinkingen de afgelopen jaren is toegenomen. Dit heeft overigens niet alleen te maken met het gebrek aan zwemvaardigheid. Ook op scholen wordt er minder aandacht aan zwemmen besteed en veel kinderen gaan niet op zwemles omdat ouders dit niet kunnen betalen.

Daarnaast is zwemles voor veel allochtone gezinnen geen prioriteit, waardoor er vooral onder deze bevolkingsgroep veel slachtoffers vallen.

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock