Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 discussies die alle kersverse ouders herkennen (en hoe je ze kunt voorkomen)

De eerste maanden met een baby kunnen behoorlijk uitputtend zijn. En ongewild mondt een kleine opmerking al snel uit in een onnodige discussie. Dit zijn de vijf onderwerpen waar kersverse ouders het meeste over discussiëren. Hoeveel kun jij er afvinken?

Advertentie
 1. De ‘wiens beurt is het’

  ‘Ik heb de vorige luier al gedaan’, ‘maar ik heb hem net gevoed’. Zeker in het begin is het lastig om taken eerlijk te verdelen. Probeer niet langer in beurten te denken en kijk eenvoudig naar wie er op dat moment beschikbaar is. Blijven jullie alsnog naar elkaar wijzen, maak er dan een spelletje van en bepaal met papier, schaar, steen voor wie de volgende poepluier is.

 2. De ‘voor wie is het zwaarder’

  Jij hebt thuis tijdens je verlof je handen vol aan de baby en snakt er misschien naar om de deur achter je dicht te trekken voor een normale werkdag. Terwijl je partner elke dag moet dealen met de drukte op het werk. Maar besef je: het is écht geen competitie. Jullie krijgen allebei (te) weinig slaap momenteel, dus voor beiden is het zwaarder dan voorheen.

  Lees ook: Vaders willen meer zorgen voor kind, maar voelen weinig steun van baas

 3. De ‘wie krijgt de minste slaap’

  ‘Ik ben er vannacht vijf keer uit geweest’, ‘jij hebt de hele dag kunnen chillen’ en ‘ik moet morgenochtend vroeg werken’. Grote kans dat je al deze opmerkingen al eens hebt gezegd of te horen hebt gekregen. Ouderschap en slaapgebrek gaan hand in hand. Omarm de uitdaging samen en gun elkaar af en toe een goede nacht, een ochtendje uitslapen of een heerlijke powernap.

  Lees ook: Bewezen: nieuwe ouders moeten dealen met zes jaar slaapgebrek

 4. De ‘wie doet het huishouden’

  Een pasgeboren baby verzorgen is een dagtaak. En dan is er ook nog steeds de was, het koken, het schoonmaken en al die andere dagelijkse klusjes. Pak deze klussen samen aan als de baby slaapt. Samen is niet alleen gezelliger, maar het gaat nog sneller ook. Nu maar duimen dat je baby door het geluid van de stofzuiger heen slaapt.

  Advertentie

  Lees ook:9 tips om je huishouden beter te organiseren

 5. De ‘wie trekt zich met zijn telefoon terug op het toilet’

  Tijd voor jezelf is spaarzaam in die eerste maanden na de geboorte van je kind. Het toilet ontpopt zich al snel tot secret hiding place, waar jij of je partner misschien íets te lang blijft zitten. Als jullie elkaar om de beurt een korte pauze gunnen, dan is deze vluchtpoging ook niet meer nodig. Afspreken dat iemand die zich terugtrekt op het toilet hem ook schoon moet maken, kan natuurlijk ook. Dan hebben jullie er in ieder geval allebei voordeel van.

Bron: Healthy Mommy Beeld: Shutterstock